Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Proti sladkorni z olivami!

Najpomembnejši del diete je olivno olje. Žurnal24 main
Mediteranska dieta, ki vsebuje obilico olivnega olja, nadvse uspešno zavira nastanek diabetesa, poroča britanski The Independent.
Kaj je mediteranska dieta?
Mediteranska dieta, ki vključuje ogromne količine sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, oreščkov in rib, skorajda povsem pa izključuje meso in mlečne proizvode, je po nekaterih raziskavah znana kot uspešno zdravilo proti kardiovaskularnih boleznim in Alzheimerjevi bolezni. Španski raziskovalci pa so dokazali, da je nadvse uspešna tudi pri zaviranju diabetesa, ki ga v sodobnem svetu povzroča predvsem prekomerna telesna teža.

Opaženi pozitivni učinki
Raziskovalci so med letoma 1999 in 2007 opazovali prehranjevalne navade 13 tisoč študentov na univerzi v Navarri in ugotovili, da imajo tisti, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, 83 odstotkov manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni. Študentje, ki so najstrožje sledili mediteranski dieti, so bili tudi tisti, ki so imeli največ drugih (neprehranskih) faktorjev tveganja, da dobijo sladkorno bolezen. Takšni dejavniki so na primer višja starost, dednost in kajenje. Kljub temu pa so si možnost za razvoj sladkorne bolezni očitno zmanjšali, kar po mnenju profesorja Mertineza-Gonzalesa pomeni "da ima dieta precejšne učinke."

Pri čem pomaga?
Ključ do zdravja naj bi se skrival prav v olivnem olju, ki zaradi visoke mere antioksidantih vitaminov zavira razvoj prostih radikalov in niža holesterol ter krvni pritisk, ki sta nakazovalca srčnih bolezni. Ljudje, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, naj bi imeli manjše možnosti za razvoj raka na dojkah in črevesju ter manjše možnosti za bolezni pljuč. Možnost za razvoj demence pa naj bi se zmanjšala kar za 40 odstotkov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.