Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Psi posnemajo gibe ljudi

Psi človeka posnemajo spontano in prostovoljno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Psi si preprosto ne morejo pomagati. Prostovoljno in spontano posnemajo vedenje "svojega človeka", pa čeprav jih to lahko stane pasjega piškotka.

Pasje obnašanje so skupaj proučevali na Dunaju in v Oxfordu in rezultati skupne študije ponujajo dokaze, da "psi spontano in prostovoljno posnemajo vsaj del vedenja in telesnih gibov ljudi".

"Kako odpreti vrata?"
Na dunajski univerzi je v raziskavi sodelovalo deset odraslih psov in njihovi lastniki. Vsi psi in lastniki so imeli najprej skupen trening, kako odpreti drsna vrata s tačko ali glavo – psi so opazovali lastnike, ki so šli na kolena in z glavo ali roko odpirali drsna vrata, in jih hitro začeli posnemati. Nato so pse razdelili v dve skupini. Psi v prvi skupini so dobili nagrado, če so vrata odprli tako kot njihovi lastniki. Psi v drugi skupini pa so bili nagrajeni, če so drsna vrata odprli drugače kot lastniki. In opazovalci/raziskovalci so ugotovili, da "se vsi psi zdijo nagnjeni k posnemanju lastnikov, pa čeprav to pomeni, da ne bodo nagrajeni". Psi v obeh skupinah so namreč posnemali človeka. "To je dokaz, da psi avtomatično posnemajo lastnike," so zapisali.

Posnemati najboljšega prijatelja
Ugotovitve bi lahko s pridom uporabili pri šolanju psov. "Če se lastnik želi rokovati s psom, bo morda uspešnejši, če iztegne roko in pokaže gib. Nato bo pes, ki vse to gleda, verjetneje tudi sam iztegnil tačko. Psi so tako kot ljudje podvrženi spontanemu posnemanju in ne morejo potlačiti težnje po posnemanju uporabe glave ali tačke," je zapisala ekipa raziskovalcev. Če vam ni bilo jasno, kdaj se je vaš kosmatinec naučil prižigati luč, zdaj veste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.