Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Puder za deklice skoraj prepovedan

deklica, puder, ličenje Shutterstock
Deklice si že zgodaj zaželijo ličil, a nepravilna izbira je lahko nevarna.

Starostna meja začetka pubertete se v zadnjih desetletjih vse bolj niža, zato se obenem niža starost, pri kateri deklice prvič posežejo po ličilih. Opozoril in raziskav, ki kažejo na škodljiv vpliv ličil na najstniško kožo, je vse več, kar pa specialist dermatovenerolog Bojan Popovič bolj pripisuje povečani uporabi ličil kot temu, da bi bila ličila dandanes nevarnejša kot nekoč. Kljub temu pa je z njimi na nežni koži, ki je pravkar vstopila v najstniška leta, treba ravnati nadvse previdno.

Ne prekrivajte kože

“Vsako ličilo namreč lahko povzroča reakcije zaradi zunanjega draženja kože ali alergijske reakcije,” pravi dermatolog. “Pri njihovi uporabi je zato treba biti zelo pazljiv, saj je najstniška koža pod vplivom hormonov izrazito nagnjena k hitrim spremembam.” Nekatera ličila, zlasti tista, ki kožo popolnoma prekrivajo, namreč ovirajo naravno izločanje žlez lojnic. “To lahko pomeni poslabšanje aken ali serboroičnega dermatitisa. Zlasti gostejši in 'težji' pudri ter mastni preparati bodo na aknastem obrazu verjetno poslabšali stanje,” poudarja Popovič. Nakup izdelkov, ki naj bi služili lepšemu videzu, ima zato lahko hitro ravno nasproten učinek.

Najbolje bi seveda bilo, če bi mlada koža lahko odraščala popolnoma brez ličil, a ta bitka je najbrž že vnaprej izgubljena. Bolje bo, da najstnici pomagate pri izbiri ličil, ki bodo najprimernejša za njeno kožo, ter jo spodbudite, da jih uporablja čim redkeje in obenem poskrbi za ustrezno nego kože.

Dajte prednost naravnim

Pri izbiranju ličil za deklice, ki šele vstopajo v najstniška leta, dajte prednost izdelkom iz naravnih sestavin, saj ti vsebujejo veliko manj potencialno nevarnih kemikalij oziroma so večinoma kar brez teh škodljivih snovi. Kljub temu se držite osnovnih smernic ter preskočite polico z gostimi prekrivnimi pudri in mastnimi obarvanimi kremami. Veliko naravnih kozmetičnih linij že ponuja tudi izdelke, specializirane za najstniško kožo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.