Magazin > Lepota & telo
1983 ogledov

Puljenje dlak iz nosu je lahko smrtno nevarno

puljenje dlak, dlačice, nos Profimedias
Predvsem moški si velikokrat pulijo dlake iz nosu, kar pa je po besedah zdravnikov lahko smrtno nevarno. Preberite, zakaj.

Čeprav je neprijetno in neprivlačno, če iz nosu 'kukajo' nosne dlačice, je lahko zelo nevarno, če jih preveč zavzeto pulimo. Ameriški medij Business Insider se je o temi pogovarjal z otorinolaringologom Ericom Voigtom iz newyorške univerze, ki je pojasnil, zakaj so dlačice v nosu pomembne.

V nosu imamo dve vrsti dlačic – tiste, ki jih vidimo in jih želimo izpuliti in tiste, ki so manjše, bolj globoko v nosu in ključne pri filtriranju zraha, ki ga vdihavamo. Tiste, vidne očesu, so pomembne pri filtriranju večjih delcev, da ne pridejo predaleč. Če populimo te dlačice, lahko utrpimo infekcijo zaradi bakterij iz zraka.

Poudaril je, da imamo na obrazu področje "trikotnika nevarnosti", kjer so bakterijske infekcije lahko zelo nevarne. Trikotnik se nahaja nad zgornjo ustnico, v katerem je središče naš nos. Nevaren je, ker so žile v nosu povezane z našimi možgani in tako lahko hitro pride do nevarne infekcije. Če bi se okužili na tem področju, lahko pride tudi do vnetja ovojnic možganov oziroma do meningitisa. Čeprav so takšne okužbe redke, so zelo nevarne in v nekaterih primerih celo smrtonosne. Zato raje dvakrat premislite, ali vas dlačice resnično tako zelo motijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.