Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Raje izberite več kalorij

pijača Shutterstock
Dietne pijače, pomešane z alkoholom, so priljubljene predvsem pri mladih. A mešanje alkohola z dietnimi pijačami je zelo škodljivo.

Mešanje alkoholnih pijač in dietnih pijač brez sladkorja je lahko nevarno, saj dietne pijače spodbudijo hitrejšo absorpcijo alkohola v kri, sta pokazali dve novi in med seboj nepovezani ameriški raziskavi.

Pri običajnih sladkih pijačah sladkor upočasni presnavljanje in alkohol pride pozneje in počasneje v kri, pri dietnih pijačah pa se to ne zgodi. Največja težava pri tem je, da ima višja raven alkohola v krvi večje negativne učinke na jetra in druge organe, zaradi česar si telo težje opomore in lahko hitreje nastanejo resni zdravstveni zapleti. Poleg tega je raven alkoholiziranosti veliko težje nadzirati in hitreje ravnamo neodgovorno.

Pogosta izbira mladih žensk

Po dietnih pijačah za mešanje z alkoholom sicer posegajo predvsem mlade ženske, ki se za takšno kombinacijo – sodeč po raziskavi – odločajo, ker želijo, da ima pijača čim manjšo kalorično vrednost. Znanstveniki pri tem pozivajo dekleta, naj ostanejo pri nedietnih mešanicah, saj je škodljivost pijač brez sladkorja v kombinaciji z alkoholom bistveno večja od učinka, ki bi ga na telo (ali pridobivanje odvečne teže) imela energijska vrednost pijač s sladkorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.