Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Raka je treba iskati

Zivljenje 24.03.14 moski,  foto: shutterstock Shutterstock
Moški bi morali mošnjo natančno pretipati vsaj enkrat na mesec.

Rak na modih po besedah predsednice Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marije Vegelj Pirc ogroža predvsem mlajše moške, saj je pri moških, starih od 20 do 35 let, to najpogostejša vrsta raka. Rak na modih sicer predstavlja le dva odstotka vseh vrsta raka pri moških.

Številne skrbi, da bi na modih zatipali bulo, saj se raka na modih zelo bojijo, vendar ne bi smelo biti tako, saj zgodnje odkritje bolezni rešuje življenja, poudarja Vegelj Pirčeva. "Zato v društvu poudarjamo: raka se ne smemo bati, raka je treba iskati," pravi. Redno samopregledovanje mod je pri tem ključnega pomena, saj je bolezen, če je odkrita dovolj zgodaj, večinoma ozdravljiva. "Kljub prizadevanjem za čim večjo ozaveščenost se žal še vedno dogaja, da nekateri s prvim obiskom zdravnika odlašajo, vendar to na srečo ni pravilo," dodaja Vegelj Pirčeva.

Pretipajte jih nežno

Samopregledovanje mod bi zato moralo biti del skrbi za lastno zdravje prav vsakega moškega. Pri društvu so posebej v ta namen izdali knjižico z navodili, kako to narediti pravilno in kakšne spremembe iskati, podobno knjižico pa je izdala tudi Zveza slovenskih društev za boj proti raku.

Alarm: zatrdline v globini

Če na površini mod otipate kot proso veliko zatrdlino, ta še ni razlog za skrb. To naj vzbudijo manjše ali večje zatrdline v globini mod ter vsako boleče ali neboleče povečanje mod. V obeh primerih je pametno obiskati zdravnika, ki bo opravil natančnejši pregled; po navadi je neboleč in ga opravi z ultrazvokom. Ob potrditvi, da gre za raka, se skupaj z zdravnikom odločite za zdravljenje, ki lahko zajema kirurški poseg, kemoterapijo in 
radioterapijo.

Veliko uporabnih informacij o preventivi in zdravljenju raka na modih lahko najdete tudi na spletnih straneh Onkologija.org in 
Protiraku.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.