Magazin > Lepota & telo
72 ogledov

Razbijali bodo mite o veganstvu

zelenjava hrana krožnik Shutterstock
V soboto, 21. septembra, bo v Mostecu veganski piknik, na katerem bodo lahko vsi "mesojedci" spoznali prednosti veganskega prehranjevanja. Piknik se bo začel ob 9. uri, vstopnine ne bo.

Na Vegafestu se bodo predstavila slovenska ekološka društva in društva za zaščito živali, podjetja z veganskimi izdelki in ponudniki rastlinske prehrane. Organizatorji obljubljajo, da bo poskrbljeno tudi za dobro voljo in glasbo, zato na dogodek vabijo vse, ki jih zanima takšno življenje. "Zelo bomo veseli tudi ljudi, ki jim je ta življenjski slog nekaj novega ali nepredstavljivega. S takimi prireditvami želimo veganstvo čim bolj približati vsem ljudem, ne samo veganom," nam je pojasnil Milan Mrđenović, predsednik Slovenskega veganskega društva.

O veganstvu veliko zmot

Mrđenović je ob tem pojasnil, da želijo s tovrstnimi pikniki razbiti številne zmote o veganstvu, kot je ta, da je takšna prehrana enolična in suhoparna, ljudje, ki tako jedo, pa presuhi in nezdravi, ter da njihova prehrana ne vsebuje dovolj beljakovin. "Vsi, ki bodo prišli na naš dogodek, se bodo lahko sami prepričali, da so to samo miti in da smo vegani zelo prijetni in prisrčni ljudje," pravi sogovornik in dodaja: "Druga največja zmota je ta, da se vegani ukvarjajo samo s prehrano. Obstaja toliko drugih aktivnosti, ki se jim posvečamo, da je prehrana za nas drugotnega pomena. Je pa res zelo značilna prav prehrana, ker si malokdo lahko predstavlja, kako lahko uživaš samo na rastlinski prehrani, ki zadovolji vse naše potrebe."

Kaj sploh je veganska prehrana?

Ker so ljudje o veganski prehrani še vedno napačno obveščeni, nam je Mrđenović še natančno pojasnil, kaj veganska prehrana pravzaprav je: "Veganska prehrana je rastlinska prehrana. Od drugih prehranskih smeri se razlikuje po tem, da je del celotnega življenjskega sloga in ima torej jasno zastavljena moralna načela. Vegan je namreč tisti, ki ne sprejema nasilja nad živalmi, naravo in ljudmi, zato se zaveže, da ne bo nosil, uporabljal ali jedel kakršnihkoli živalskih izdelkov in da se bo trudil po svojih najboljših močeh z lastnim zgledom vplivati tudi na druge ljudi."

Na veganskem jedilniku se tako največkrat znajde več zelenjave, škrobnih živil, žit, sadja, semen in oreščkov. "Preprost jedilnik za zjutraj je lahko sveže sadje, za kosilo kuhan krompir z rižem in zelenjavo, za večerjo pa kakšen zelenjavni zavitek ali zeleni smuti. Priprava naj bo čim preprostejša. Živila naj bodo polnovredna in sveža," dodaja predsednik Slovenskega veganskega društva.

Veganska hrana ne prikrajša

"Veganska hrana ponuja prav vse pomembne vitamine in minerale, ki jih najdemo v polnovredni, nepredelani rastlinski prehrani," razlaga sogovornik. Glede na delež in raznolikost vitaminov je od vseh kategorij hrane na prvem mestu sadje, glede mineralov je na prvem mestu zelenjava, še pravi. "Meso, jajca, živalsko mleko in preostala živila živalskega izvora res vsebujejo razna hranila, a jim primanjkuje nekaterih življenjsko pomembnih hranil, kot so vlaknine, poleg tega pa vsebujejo preveč holesterola in drugih za naše telo škodljivih oziroma strupenih snovi, zato je na dolgi rok preveč tvegano jesti takšno hrano. Vegan, ki se prehranjuje s polnovredno rastlinsko prehrano, lahko dolga leta živi zdravo in skoraj nikoli ne zboli."

Veganstvu je že lep čas predana tudi Nina Osenar, članica Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, ki se bo prav tako udeležila Vegafesta. Nina nam je ob tem povedala, da je navdušena, ker se takšno prepričanje vedno bolj razširja. "Zdi se mi, da je namreč vse preveč govora o tem, kako postati fit, lep in zdrav v najkrajšem možnem času. Take ponudbe se na prvo žogo seveda slišijo zelo mamljive, a pametnega človeka življenje po navadi zelo zgodaj nauči, da če je nekaj videti predobro, da bi bilo res, po navadi tudi je. Moj nasvet bi bil, da čim prej pozabite na plejado sumljivih in 'čudežnih' napitkov ter kapsul, ki obljubljajo manekensko postavo v tednu in pol," pravi Nina in dodaja: "Izberite raje nekoliko daljšo, a neprimerno lepšo pot, torej veganstvo, ki človeka osvobodi tako v zdravstvenem kot v etičnem, spiritualnem smislu. In če se mu posvetite s pravo mero raziskovanja in predanosti, bodo odvečni kilogrami izpuhteli, kot bi rekel veganski keks (smeh)! Predvsem pa postane človek na takšni prehrani srečnejši, bolj izpolnjen, kreativnejši in preprosto bolj sijoč."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.