Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Razbijamo mite o celulitu

celulit Shutterstock
Vroči meseci so pred vrati, dopust je vse bližje in večina žensk je že začela razmišljati o celulitu oziroma o tem, kako se ga znebiti. Danes vam ne ponujamo čudežnih receptov, razbijamo pa najpogostejše mite o pomarančni nadlogi.

Celulit imajo samo ženske

Ne drži. Čeprav se maščobne celice pri moških oblikujejo in kopičijo drugače kot pri ženskah, pa celulit tudi pri njih ni izjema. Najpogosteje se pojavi na trebuhu in zadnjici, lahko pa tudi na vratu.

Pojavi se po tridesetem

Ne drži. Celulit ima tudi vse več deklic, mlajših od 14 let, res pa je, da ta s starostjo postaja vidnejši. Razlog se skriva v koži, ki z leti postaja tanjša in manj elastična.

Imajo ga le debelejše ženske

Ne drži. Res je, da zdrava prehrana in telesna aktivnost zmanjšata verjetnost za pojav celulita in njegovo intenzivnost, a ta se lahko pojavi tudi pri zelo suhih ženskah. Na celulit namreč v veliki meri vplivajo tudi genetika, hormoni, mesta, na katerih se kopičijo maščobne blazinice, in leta.

Celulit je posledica nezdrave prehrane

Da in ne. Kot smo že omenili, obstaja več razlogov za pojav celulita in res je, da med njimi veliko vlogo igra tudi prehrana. A ne smete pozabiti na genetiko in hormonske spremembe, ki so pogosto glavni krivec za nenaden pojav pomarančne kože. Pri nekaterih se celulit na hitro pojavi med jemanjem kontracepcijskih tabletk, pri drugih takrat, ko z jemanjem tabletk prenehajo, med nosečnostjo in podobno. Seveda pa bo celulit manj viden, če boste jedli zdravo.

Na hitro se ga lahko znebimo s hitro dieto brez maščob

Da in ne. Za čvrsto kožo telo potrebuje zdrave maščobe in vlaknine, a če se pred poletjem odločite za hitro in drastično dieto, celulita ne boste izgubili. Nasprotno, hitro izgubljanje kilogramov lahko videz celulita poslabša, kar so pokazale tudi različne raziskave. Za bolj gladko in čvrsto kožo je torej potrebna zdrava in uravnotežena prehrana v kombinaciji z veliko telesne aktivnosti, priporočljiva pa je tudi masaža problematičnih mest.

Športnice nimajo celulita

Da in ne. Celulit imajo lahko tudi športnice (genski in hormonski vzroki), zato je tudi mišljenje, da boste celulit izgubili z dvotedenskim tekom pred poletjem, napačno. Res pa je, da redna športna aktivnost pripomore k zmanjšanju celulita ter preprečuje ali pa zmanjša možnosti za njegov pojav. Še imate čas, da začnete s športno aktivnostjo in v poletje zakorakate s čvrstejšo kožo.

Masaža odžene celulit

Da in ne. Redna in pravilna masaža lahko zelo omili videz celulita, a ko z njo prenehate, ta postane zopet vidnejši. Ker so proticelulitne masaže v salonih drage, vam svetujemo, da za lepšo kožo po tuširanju poskrbite sami s pomočjo masažnih ploščic in krem proti celulitu.

Več vode, manj celulita

Da in ne. Pitje zadostne količine vode odplakne strupe iz telesa, a če z njo pretiravate, vam ta ne bo naredila usluge, vsaj kar se tiče celulita. Dobre kreme proti celulitu vsebujejo sestavine (na primer kofein), ki pomagajo izločati strupe in vodo iz telesa, kožo napnejo in jo naredijo bolj gladko. Vsekakor pa voda za žejo ostaja najboljša izbira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.