Magazin > Lepota & telo
258 ogledov

Razbiti miti o sončenju

Zaščito pred sončnimi žarki je treba uporabiti takrat, ko UV-indeks preseže vred Žurnal24 main
Ne uporabljajte zaščitnega faktorja pod 15, vsako sezono odprite novo kremo.

Miti
S strokovnjaki s področja dermatologije smo razbijali mite o sončenju. "V zdravstvu se vedno bolj srečujemo s kroničnimi okvarami kože, kot so madeži, gube, zmanjšana napetost kože, in z najskrajnejšo obliko – kožnim rakom, ki je v Sloveniji v velikem porastu," opozarja Aleksandra Dugonik z oddelka za kožne in spolne bolezni UKC Maribor.

1. Skozi steklo me sonce ne more opeči
Ne drži. Res je, da steklo ne prepušča UVB-žarkov (to so tisti, s katerimi pridobivamo ten kože), vsekakor pa čez steklo tudi v avtu pridejo prodornejši UVA-žarki, ki povzročajo poškodbe globlje v koži. Nujno se s kremo za sončenje zaščitite tudi v avtu, vsaj roke in obraz.

2. Faktorji se med seboj seštevajo
Ne drži. Če imate kremo za obraz s faktorjem 10 in puder z enakim faktorjem, to ne pomeni, da ste zaščiteni s faktorjem 20, pač pa s faktorjem 10. Pred soncem se zaščitite najmanj s faktorjem 15.

3. Z vodoodporno kremo se namažem samo enkrat
Ne drži. Večina krem za sončenje naj bi bila tudi vodoodporna, vendar se pri prihodu iz vode obrišete ali uležete na brisačo, s čimer se krema obriše s telesa. Če se kopate v bazenu, je pomembno vedeti tudi to, da klor uniči zaščitni faktor. Zato se je treba pri prihodu iz vode vnovič namazati.

4. Imam še kremo od lani, to bo dovolj
Ne drži. Če ste kremo kupili in uporabljali lani, je ni priporočljivo uporabljati tudi letos. Krema je bila namreč izpostavljena višjim temperaturam, kot je priporočeno, recimo na plaži, zaradi česar lahko pride do razpada zaščitnih faktorjev in konzervansov, kar lahko povzroči sončne opekline in alergijske reakcije na koži. Drugače pa je, če ste kremo kupili lani in je še niste odprli – v tem primeru jo lahko uporabite tudi letos.

5. V senci in ko je oblačno, me ne more opeči
Ne drži. Žarki prodirajo tudi skozi oblake, zato ne pozabite na zaščito, tudi če sedite na varnem v senci pod krošnjami.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.