Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

Raziskava: Sonce bolj koristi kot škodi

sončenje Shutterstock
Koristi izpostavljanja kože soncu utegnejo daleč pretehtati tveganje za razvoj kožnega raka, so ugotovili raziskovalci z Univerze v Edinburghu.

Sonce med drugim prispeva k znižanju krvnega pritiska in zmanjša tveganje za srčne napade in kapi, ugotavljajo v raziskavi. Za spremembo nasvetov glede izpostavljanja soncu je kljub temu še prezgodaj.

Medtem ko se je doslej edino korist sonca za zdravje pripisovalo tvorjenju vitamina D, po ugotovitvah raziskovalcev ultravijolični žarki sproščajo tudi spojino, dušikov oksid, ki niža krvni tlak. Proizvajanje spojine v telesu je sicer ločeno od proizvodnje vitamina D, ki se prav tako poviša po izpostavljenosti soncu, ugotavlja raziskava, ki jo povzema britanski BBC.

Za nižji krvni pritisk

V okviru raziskave so dermatologi preučili krvni pritisk pri 24 prostovoljcih, ki so jih izpostavili tako ultravijoličnim žarkom kot toplotnim lučkam. Najprej so jih izpostavili obema dejavnikoma hkrati, v drugo pa so ultravijolične žarke blokirali in je bila koža podvržena le toploti.

Rezultati so pokazali, da je krvni pritisk po uri izpostavljenosti žarkom občutno padel, kar pa se ni zgodilo, ko so bili izpostavljeni zgolj toploti. Po navedbah raziskovalcev to pomeni, da prav ultravijolični žarki sonca prinašajo koristi za zdravje. Raven vitamina D je obakrat ostala nespremenjena.

Richard Weller z edinburške univerze je ob tem izrazil domnevo, da bodo koristi, ki jih za zdravje srca prinaša sonce, pretehtale tveganje za kožnega raka.

"Delo, ki smo ga opravili, prinaša mehanizem, ki bi to lahko razložil, pojasnjuje pa tudi, zakaj zgolj prehranska dopolnila z vitaminom D ne morejo nadomestiti pomanjkanja sončne svetlobe," je dejal.

Zdaj nameravajo preučiti tveganja za srčna obolenja in kožnega raka pri ljudeh, ki so bili deležni različnih količin izpostavljenosti soncu. Če bodo potrdili, da sonce niža smrtnost, bo treba znova razmisliti o nasvetih glede izpostavljanja sončnim žarkom, je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.