Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Razkrit je ključ do sreče

Pozitivne misli spodbujajo vsesplošno pozitivno dojemanje življenja. (Foto: Shut Žurnal24 main
Razmišljajte o pozitivnih stvareh, ki so se vam pripetile, in pozabite na slabe! Znanstveniki, ki so opravili raziskavo o sreči, so si enotni: "Nostalgija je ključ do sreče."

Misli vplivajo na čustva – negativne misli so značilne za slabo razpoloženje in depresijo, pozitivne misli pa vplivajo na občutke sreče in zadovoljstva, so izsledki raziskave, ki so jo opravili na univerzi v San Franciscu.  Znanstveniki dokazujejo, da se kar 75 odstotkov vseh primerov slabega počutja in bolezni začne v glavi. Ljudje z zdravim in pozitivnim odnosom do življenja pa živijo bolj kakovostno.

Osebnostne analize
V raziskavi je sodelovalo 750 prostovoljcev, objavili pa so jo v strokovni reviji Personality and Individual Differences. Prostovoljci so morali najprej opraviti osebnostno analizo, pri čemer so značajske lastnosti opredelili s petimi različnimi tipi – ekstrovertiran, nevrotičen, odprt, trden in prilagodljiv. Sodelujoči so morali pri vsaki lastnosti označiti, v kakšni meri jih ta opisuje. Opravili pa so tudi test časovne orientiranosti, ki se osredotoča na posameznikovo zaznavanje časa. S to oceno so ugotavljali, ali so sodelujoči usmerjeni v prihodnost, preteklost ali sedanjost. Na koncu so jih testirali še glede na vsesplošno zadovoljstvo.

Pozitivne misli so ključne
Rezultati raziskave so pokazali, da so ekstrovertirani ljudje srečnejši, saj se iz preteklosti spominjajo samo pozitivnih stvari.  Nevrotiki, čustveno nestabilni in občutljivi pa so najmanj srečni, saj se večinoma spominjajo slabih stvari in se še dolgo oklepajo zamer iz preteklosti. Razmišljanje o veselih ali žalostnih stvareh v navalu jeze pogosto povzroči intenziviranje teh čustev, pravijo znanstevniki.  Razmišljanje o negativnih stvareh lahko posameznika potegne v še globljo potrtost. Jezne misli dodatno otežijo razumevanje stališč drugih in racionalne odzive. Če se ne pojavi rešitev, negativne misli še naprej spodbujajo napetost, vznemirjenje in tesnobo. Obratno pa pozitivne misli spodbujajo lahkotnejše sprejemanje odločitev in vsesplošno pozitivno dojemanje življenja, še pravijo.

Spremenite vzorce mišljenja
Ključ do sreče je, po mnenju znanstvenikov, v spreminjanju vzorcev mišljenja. Vsakokrat, ko se boste zalotili, da razmišljate o negativnih stvareh, se poskusite spomniti kakšnega pozitivnega dogodka v preteklosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.