Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Razlog, zakaj ste zasvojeni s čipsom

Čas je, da klasični čips zamenjate z za brbončice vznemirljivejšo in bolj zdravo Žurnal24 main
Zakaj se je pri uživanju nekaterih prigrizkov nemogoče ustaviti? Znanstveniki trdijo, da so delno odkrili skrivnost, ki ima svoj izvor v prenajedanju iz užitka.

"Hedonistična hiperfagija je znanstveni izraz, ki opisuje kompulzivno prenajedanje. Ta oblika se lahko pojavi pri skoraj vsakomur, vezana pa je na določeno obdobje posameznikovega življenja. Kronična oblika prenajedanja pa je ključni dejavnik razvoja debelosti," je povedal nemški znanstveni raziskovalec Tobias Hoch.

Znanstveniki z Univerze Erlangen-Nuremberg so do teh pomembnih ugotovitev prišli s pomočjo opazovanja odziva podgan na ponujeno hrano. Podgane so raje posegale po čipsu kot po mešanici maščob in ogljikovih hidratov v prahu. Vzroka za izbiro čipsa tako ne gre razložiti zgolj na podlagi njegove vsebnosti. Magnetna resonanca je pokazala, da sta med uživanjem čipsa pri podganah najbolj aktivna možganska centra za nagrajevanje in zasvojenost.

Zakaj so tovrstni prigrizki privlačni?

Ena od teorij je, da dražljaji v prigrizkih aktivirajo center za nagrajevanje v možganih. Znanstveniki verjamejo, da je to odvisno od občutljivosti posameznikovega možganskega centra. To po njihovem mnenju lahko pojasni, zakaj so nekateri ljudje bolj ješči od drugih.

"Mera, do katere je posameznikov center za nagrajevanje aktiviran, pa se razlikuje glede na posameznikove osebne preference. V določenih primerih signal, ki ga oddaja posamezen prigrizek, enostavno ni dovolj močan," dodaja Hoch.

Določitev molekularnih sprožilcev v prigrizkih in sladkarijah, ki spodbujajo možganski center za nagrajevanje, pa je naslednji veliki korak nemških znanstvenikov v boju zoper debelost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.