Magazin > Lepota & telo
316 ogledov

Razlogi, zakaj ženskam izpadajo lasje

lasje Shutterstock
Povečano izpadanje las in pojav plešavosti tudi pri ženskah nista redkost. Pred vami je nekaj najpogostejših razlogov za pojav te neljube težave.

Plešavost pri ženskah je v največji meri pogojena z geni, najpogosteje pa se začne že po koncu pubertete in napreduje zelo počasi. Prvi znaki ženske plešavosti so tanki lasje, ki rastejo zelo počasi. Lasje praviloma začnejo izpadati na temenu – v nasprotju z moškimi, pri katerih se pleša najpogosteje začne pojavljati spredaj. Na plešavost pa seveda vplivajo tudi drugi dejavniki. Raziskava, v kateri so sodelovale enojajčne dvojčice, je pokazala, da je plešavost odvisna tudi od življenjskega sloga, saj so dvojčice, ki so imele drugačne življenjske navade, lase začele izgubljati v različnih časovnih obdobjih. Kateri so torej najpogostejši razlogi za povečano izpadanje las?

Premalo železa

Za izpadanje las je lahko krivo pomanjkanje železa. Jejte dovolj suhega sadja, špinače in druge zelenolistnate zelenjave, fižola, leče, semen in začimb. Če se boste odločili za železo v obliki dodatka k prehrani, se pred tem posvetujte s strokovnjakom.

Motnje delovanja ščitnice

Do izpadanja las lahko pripelje tudi preveč ali premalo aktivna ščitnica.

Nizka raven estrogena

Izguba las med menopavzo ni redkost, saj takrat v telesu začne padati nivo ženskega hormona estrogena. Do hormonskih sprememb lahko pride tudi pri začetku ali po koncu jemanja hormonske kontracepcije, zato povečano izpadanje las tudi v tem obdobju ni redkost.

Porod

Tudi novopečene mamice se v prvih šestih mesecih po porodu pogosto spopadajo s povečano izgubo las. Tudi tu se vzrok skriva v hormonu estrogenu, ki pa se nekaj mesecev po porodu zopet uravnovesi.

Stres

Začasno izgubo las lahko povzroči tudi stres. V tem primeru lahko lasje v roku dveh mesecev od povečane izpostavljenosti stresu ali šoku tudi popolnoma izpadejo, a je težava le začasna.

Zdravila

Pred uporabo zdravil preberite stranske učinke. Če je med njimi tudi izpadanje las, bo težava najverjetneje le začasna, lasje pa si bodo opomogli nekaj mesecev po tem, ko boste z zdravljenjem prenehali.

Kajenje

Do sedaj je že več raziskav pokazalo, da kajenje škodi tudi lasem. Ti lahko postanejo tanjši, bolj suhi, v skrajnem primeru lahko zaradi kajenja pride tudi do povečanega izpadanja las in plešavosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.