Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Razstrupite se!

Za malico si privoščite sočno jabolko. Žurnal24 main
Praznični dnevi so minili, z njimi pa tudi obilne pojedine, ki se jim najverjetneje niste mogli upreti. Ste pomislili, da vaš organizem potrebuje predah? Naredite premor in preženite nakopičene toksine.

Kopičenje toksinov pripomore k razvoju številnih bolezni, zato je še posebno priporočljivo, da organizem razstrupite, ga s tem okrepite, obnovite in razbremenite prebavni sistem. Razstrupljanje telesa zmanjšuje stres, prežene občutek tesnobe in s tem pripomore k boljšemu psihičnemu počutju.

Postni dan
Pitje velikih količin vode je prvo pravilo, s katerim boste iz telesa pregnali strupene snovi. Da bi bilo razstrupljanje telesa čim hitrejše, se odločite za postni dan. Pijte le vodo ali nesladkani zeliščni čaj. Telo si bo odpočilo od uživanja težko prebavljive in nezdrave hrane.

Sadni sok naj postane navada
Seveda pa si organizem po enodnevnem postu vsekakor ne bo dovolj opomogel. Zato v naslednjih dneh nadaljujte s pitjem sveže pripravljenih sadnih in zelenjavnih sokov, ki so polni vitaminov, mineralov in drugih koristnih sestavin. Vam je okus sveže iztisnjenega soka premočan? Zmešajte ga z vodo. Če se odločite za pitje že pripravljenih sokov, pazite, da izberete takšne brez dodanega sladkorja. Pijete lahko jabolčni, hruškov, grozdni ali limonin sok. Zadostuje štiri do pet kozarcev soka na dan, zvečer pa si pripravite mešanico tople vode in žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka.

Prečistite organizem vsak dan
Pred spanjem spijte skodelico zeliščnega čaja, lahko brezovega ali koprivinega, ter s tem preženite strupene snovi iz telesa in se znebite občutka napihnjenosti.

Preidite na lahko prebavljivo prehrano
Telo obnovite z juhami in drugimi jedmi, ki vsebujejo veliko vode. Brez omejitev lahko posežete po zelenjavi. Kumare, zelena solata, zelje, radič in druga zelenjava spodbudi delovanje jeter in ledvic, organov, ki so odgovorni za razstruplanje telesa. Od sadja svetujemo limone in jabolka.

Pripravite si solato
Solato začinite z limoninim sokom, saj prav ta spodbuja čiščenje jeter in žolča, vitamin C pa pripomore k boljši absorbciji železa iz zelene listnate zelenjave. Si želite izboljšati prebavo? Solati dodajte krhlje jabolk in grenivke in pričarajte eksotičen okus.

Naredite odmor
Po končani razstrupljevalni dieti, si vzemite čas za odmor. Po posvetovanju s strokovnjakom se odločite za sadni ali mlečni dan. Izboljšajte imunski sistem, pospešite metabolizem in cirkulacijo.

Koristni nasveti
V vakodnevno prehrano vključite ribe, čebulo, mleko, por, peteršilj, jagode, češnje, artičoke, radič in zeleni čaj. Vas prigrizki vedno znova premamijo? Poskusite s suhimi brusnicami, rozinami in oreščki. Klasičen riž zamenjajte z rjavim, namesto mesa pa si občasno pripravite tofu. Vsekakor pa poskusite omejiti uživanje kave, alkohola, sladkarij, rafiniranih žitnih izdelkov, kot je beli kruh, in vseh suhomesnih izdelkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.