Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Raztezanje namesto tablet

križ Shutterstock
Nova metoda zdravljenja jih odpravlja z raztezanjem hrbte nice na posebni napravi gammaswing.

Kronične bolečine v križu je od nedavnega tudi pri nas mogoče zdraviti z novo ortopedsko metodo na posebej za to izdelani napravi gammaswing. Ta temelji na raztezanju hrbtenice, s čimer se razbremenijo poškodovane medvretenčne ploščice in bolečina se ublaži.  “S to terapijo lahko pozdravimo bolečino v križu pri bolnikih, pri katerih z drugimi metodami fizikalne terapije nismo bili dovolj uspešni,” pomembnost nove pridobitve pojasnjuje specialistka za fizikalno in rehabilitacijsko medicino Mateja Lukšič Gorjanc.

Terapija v zraku

Pred začetkom terapije se opravi poglobljen pregled, saj vsak ni primeren kandidat za ta postopek zdravljenja. Terapija poteka tako, da fizioterapevt pacienta z nosilci na napravi dvigne v zrak ter tako doseže počasno raztezanje mišic in vezi, sprostitev medvretenčnih sklepov ter zmanjšanje pritiska v predelu medvretenčnih ploščic. Terapija ni boleča, mnogi jo opisujejo kot prijetno sprostitev. Gammaswing je za zdaj na voljo le samoplačniško v več zdraviliških ustanovah in zasebnih centrih po Sloveniji, za eno terapijo, ki traja 20 minut, pa boste odšteli od 30 do 
37 evrov.

Ukrepi

Ko se pojavi neprijetna bolečina v križu, ukrepajte takoj ter razbremenite hrbtenico in sprostite mišice. Pomagajo lahko tudi topli obkladki in blaga zdravila brez recepta, zdravnika pa obiščite, če bolečina kljub zdravljenju vztraja več tednov.

Komentarjev 2
  • sakura 21:32 16.oktober 2012.

    No jaz sem veliko stvari že probala in to bom sigurno probala.Res je drago.Zanima me kateri centri to nudijo ker sem malo pogledala pa nism nič najdla.Če kdo ve kje bi to lahko iskala naj napiše.

  • mirko 10:06 14.oktober 2012.

    Gammaswing je za zdaj na voljo le samoplačniško v več zdraviliških ustanovah in zasebnih centrih po Sloveniji, za eno terapijo, ki traja 20 minut, pa boste odšteli od 30 do 37 evrov.......................................Torej so te naprave poleg zasebnih centrih ...prikaži večh tudi v več zdravniških ustanovah, kar pomeni, da so ustanove javne zdravstvene organizacije (od vseh). Naprave so pa po vsej verjetnosti bile kupljene z davkoplačevalskim denarjem (saj se v javnih zdravstvenih ustanovah itak vse kupi z davkoplačevalskim denarjem, saj drugače ni možno), sedaj si pa morajo to terapijo ljudje sami plačat, čeprav so tudi oni prispevali denar za nakup teh naprav. To je čista mafijska država, najprej ti vzamejo denar za nakup nečesa, potem boš pa še plačeval usluge, da boš lahko uporabljal tisto napravo, ki si jo skupaj z ostalimi MORAL kupit !!!