Magazin > Lepota & telo
77 ogledov

Rdeča koža – alarm!

Opekline se pojavijo z zamikom, zato se stanje slabša še nekaj časa po tem, ko n Žurnal24 main
Rdeča in opečena koža zahteva obilo ohladitev, obilo vlage in oddih od sončnih žarkov.

Vsaka koža lahko porjavi, tudi najsvetlejša, so pokazale raziskave, ki so jih te dni objavili na bradfordski univerzi v Veliki Britaniji. Toda prav v želji po porjavitvi se hitro pojavijo opekline, ki pomenijo poškodbo kože. S pravilnim ravnanjem lahko škodo omilite.

Brez mastnih krem. "Na opekline ne mažite past, mastnih krem ali mazil, ki preprečujejo oddajanje vode in to, da bi vroča in pordela koža lahko
oddajala toploto,"
svetuje dermatologinja Maja Kalač Pandurovič. "Kdor ima opekline, se mora skrivati pred soncem še vsaj nekaj naslednjih dni in uživati dovolj tekočine," poudarja.

Hladen obkladek
"Opekline, ki se kažejo le z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijemo s hladnim obkladkom, ki ga večkrat zamenjamo," svetuje dermatologinja Maja Kalač Pandurovič.

Losjon ali emulzija
Na opečeno kožo nato nanesite indiferentno kremo ali hladilno emulzijo. "To so tako imenovani apres losjoni, kakršna sta gel aloe vere ali bepanthen, ki ohladijo kožo, oskrbijo prizadeto povrhnjico z vlago, pospešijo regeneracijo in koži povrnejo prožnost," pojasnjuje Kalač Pandurovičeva.

Protivnetna zdravila
Opekline lahko ublažite tudi z nekaterimi zdravili. "Pri vnetju pomagajo nesteroidna protivnetna zdravila, na primer aspirin, ki zmanjšajo učinek kemičnih snovi, sproščajočih se iz poškodovanih celic, in tako preprečijo razvoj resnejših posledic pretiranega sončenja," pravi Kalač Pandurovičeva. Najboljša pa je seveda preventiva.

Ob pojavu opekline se moramo umakniti v senco. Če to ni mogoče, je treba kožo prekriti s svetlimi, ohlapnimi in ne pretankimi oblačili.
Dermatologinja Maja Kalač Pandurovič
Preprečite poškodbe
Združenje slovenskih dermatovenerologov je to poletje pripravilo spletno stran z informacijami za varno zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki Zascitapredsoncem.si, ki vam je lahko v pomoč pri preprečevanju opeklin.

Z vročino k zdravniku
Hude opekline zahtevajo zdravniško pomoč. "Zlasti pri močni rdečici, obsežnejšem luščenju, napredovanju rdečine, pojavu mehurjev, splošnem slabem počutju in povišani telesni temperaturi je treba prizadeta mesta pokriti s hladnim obkladkom in se odpraviti k zdravniku," poudarja dermatologinja Maja Kalač Pandurovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.