Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Rdeče vino dobro za zobe

rdeče vino, ženska, pitje Shutterstock
Rdeče vino in brusnice delujejo blagodejno na zobe, saj vsebujejo sestavine, ki preprečujejo nastajanje oblog in kariesa.

Raziskovalci so prišli do zanimivega odkritja. Rdeče vino koristi zobovju, saj so v njem sestavine, ki preprečujejo obloge in gnitje zob. Sestavine se imenujejo polifenoli, ki so zelo močni antioksidanti in jih najdemo v nekaterih delih določenih rastlin. So zelo koristni za zdravje, saj varujejo pred prostimi radikali.

V naših ustih tako blokirajo molekule, ki jih ustvarijo bakterije streptokoki. Po navadi te bakterije razgrajujejo sladkor, ki ga zaužijemo. Nastanejo lepljive molekule, ki povzročajo, da se bakterije prilepijo na zobe in uničijo njihovo površino, pojasnjuje newyorški mikrobiolog in raziskovalec Hyun Koo. Te bakterije povzročijo tudi kislino, ki razjeda sklenino, kar vodi do kariesa. Pri proizvodnji vina pa ostajajo v grozdju, lupini in semenih večje količine polifenolov.

Brusnice imajo enak učinek

Koo je ugotovil, da so podobne sestavine tudi v brusnicah. Blokirajo molekule, ki omogočajo, da lepljiva plast napada naše zobe. Ko so preiskovalci z brusnicami hranili podgane, so ugotovili, da se je proizvodnja kisline zmanjšala za 70 odstotkov, karies pa se je zmanjšal za 45 odstotkov.

Vendar Koo opozarja, da uživanje brusničnega soka ali omake ne bo ravno pomagalo, saj ti vsebujejo veliko sladkorja, ki pa ni dober za zobe. Tudi večje količine rdečega vina niso priporočljive, saj vino zobe tudi obarva.

V načrtih raziskovalcev je, da bi omenjeno sestavino v naslednjih letih uspeli dodajati v zobne kreme, ustne vode ali žvečilne gumije in se tako boriti proti nadležnim oblogam in kariesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.