Magazin > Lepota & telo
6 ogledov

Rdečelasce je bolj strah zobozdravnika

Brez skrbi. Žurnal24 main
Rdečelasci se dvakrat pogosteje izogibajo zobozdravniku kot drugi, saj so bolj občutljivi na bolečino, pravi ameriška študija.

Rdeči lasje so običajno posledica mutacije gena MC1R, ki je odgovoren za barvo las, kože in oči. Nekatere študije nakazujejo, da mutacija prav tako vpliva na občutenje bolečine. ''Rdečelasci so občutljivi na bolečino. Potrebujejo večje odmerke anestetikov, običajne niso dovolj. Imajo slabe izkušnje z zobozdravniki, zato se jih verjetneje izogibajo,'' je dejal anesteziolog Daniel Sessler s Klinike Cleveland v Ohiu (ZDA). Sessler se je lotil raziskave po tem, ko je med kolegi slišal veliko govora o tem, da se rdečelasci slabo odzivajo na anestezijo in čutijo močnejše bolečine. ''Urbane legende običajno niso povod za znastvene raziskave, a tema se je zdela zelo mikavna,'' dodaja Sessler.

Rdečelasi paradoks
V študijo so vključili 144 ljudi, od katerih je bilo 67 naravnih rdečelascev, 77 pa temnolascev, starih od 18 do 41 let. Morali so opraviti test, ki je pokazal, kako tesnobni so zaradi zobozdravnika, koliko se bojijo bolečine pri posegu in kako verjetno se izogibajo obisku zobozdravnika. Mutacijo gena MC1R, povezanega z rdečimi lasmi in bolečino, je imelo 65 od 67 rdečelascev in 20 od 77 temnolascev. Pri njih so ugotovili več kot dvakratno verjetnost, da se izognejo neprijetnemu obisku zobozdravstvene ambulante, celo v primerjavi s tistimi brez genske mutacije, ki so na testih sicer pokazali bolj bojazljivo osebnost.

Znanstveniki poudarjajo, da morajo zobozdravniki pri obravnavi pacientov upoštevati tudi omenjeni dejavnik, vendar opozarjajo na paradoks: ''Če jih muči zobobol, bodo njihove bolečine bolj neznosne in bodo prej poiskali pomoč strokovnjaka kot nekdo z višjim pragom bolečine,'' je dejal Gordon Watkins iz Britanskega zobozdravstvenega združenja. Že prejšnje raziskave so pokazale, da rdečelasci potrebujejo za petino močnejšo splošno anestezijo kot blondinci in temnolasci ter so občutljivejši na temperaturno bolečino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.