Magazin > Lepota & telo
1498 ogledov

Recept za domači repelent

sivka Shutterstock
Naravni repelent lahko iz eteričnih olj izdelate sami.

"Eterična olja rastlinam služijo tudi za odganjanje škodljivcev oziroma žuželk, zato jih lahko tudi sami uporabimo kot repelent," pravi Ana Ličina, ki pri projektu Cvetumet vodi delavnice o eteričnih oljih. Učinkovita so tudi kot naravna, ekološka in popolnoma neškodljiva obramba proti klopom, ki si jo lahko pripravite tudi sami doma.

Izberite kakovostna olja

Pazljivi morate biti le pri tem, kakšna olja izberete. "Eterična olja kupujte v specializiranih trgovinah in ne v veleblagovnicah," svetuje Ličinova. Pozorni bodite na embalažo, na kateri mora pisati, da je olje 100%, naveden pa mora biti tudi izvor. Le s takšnimi olji bo zaščita res učinkovita. Pripravek iz eteričnih olj pred klopi varuje dve, tri ure, nanesete pa ga lahko na kožo ali na oblačila. Če ga boste nanašali le na kožo, si lahko mešanico namesto na vodni pripravite tudi na oljni osnovi. Več o repelentih iz eteričnih olj lahko izveste na delavnicah projekta Cvetumet ali na Smetumet.com.

Za domači repelent potrebujete:

  • posodico z razpršilcem (100 ml)
  • 1 žlico kisa ali alkohola
  • 70 kapljic eteričnega olja (olja citrusov, limonske trave, citronele, sivke, cedre, pelargonije, evkalipta, čajevca)

Priprava:

Kis ali alkohol in 70 kapljic eteričnega olja (lahko mešate različna) zmešajte in dodajte vodo (kolikor je še manjka do zapolnitve 100ml posodice). Dobro premešajte in razpršite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.