Magazin > Lepota & telo
128 ogledov

Redno uživanje alkohola zavira artritis

V zmernih količinah lahko tudi koristen. Žurnal24 main
Pitje alkohola ne vpliva ugodno le na srce, temveč tudi na sklepe, je ugotovila skupina švedskih in danskih znanstvenikov.

Redno popivanje v manjših količinah lahko nevarnost revmatoidnega artritisa zmanjša celo do 50 odstotkov. Ne samo to – bolj kot ste pri uživanju alkohola vestni, večji je njegov obrambni učinek. Revmatoidni artritis, ki ga povzroča zateklost sklepov, je pogosta in boleča bolezen. Raziskava švedskih in danskih znanstvenikov je pokazala, da ima alkohol ugodne učinke na vnetja, kar pomeni, da bi teoretično lahko pomagal še pri čem drugem, ne le artritisu.

Raziskava
Svoja dognanja so utemeljili na več kot 2750 ljudeh, pri katerih so ocenili tudi genetsko in okoljsko tveganje za revmatoidno artritično obolenje. Vse udeležence, med katerimi jih je polovica imela artritis, so izprašali glede njihovega življenjskega stila, vključujoč navade kajenja in pitja. Genetske predispozicije udeležencev raziskave so preverili z analizo krvi. Najaktivnejši pivci so izpraznili 24 alkoholnih enot na teden, kar pomeni 12 velikih piv ali pa dve in pol steklenici vina. Danci so pili za tretjino več kot Švedi.

Ženske bolj na udaru
Rezultati so pokazali, da so imeli med tistimi, ki so pili redno, manjšo možnost za razvoj bolezni ljudje z največjo količino zaužitega alkohola. V švedski raziskavi se je možnost težkih pivcev za artritično obolenje zmanjšala za 50 odstotkov, v danski pa za 40 odstotkov. Rezultati so bili enaki za oba spola, čeprav so imele ženske dvakrat večjo možnost za artritično obolenje.

 

Preberite še:

Če piješ kot moški, boš videti kot moški

Euro 2008 smrtno nevaren

Cigaretam bodo odvzeli osebnost

Kajenje zvišuje nevarnost
Revmatoidni artritis delno povzroča genetska zasnova, delno pa tudi dejavniki, kot sta na primer pitje in kajenje, ki lahko nastanek artritisa zavirata ali pa spodbujata. Obstajajo močni dokazi za to, da kajenje možnost obolenja za artritis zvišuje.

Tudi pri živalih
Nedavna raziskava, ki je preučevala vpliv alkohola na artritis pri miših, je prišla do enakih rezultatov kot raziskava na ljudeh. Znanstveniki pa za zdaj še ne znajo pojasniti, na kakšen način lahko alkohol deluje varovalno.

Nevarna kombinacija
Raziskovalec Robert Moots je za konec dodal: "Ni dvoma, da pretirano pitje alkohola na zdravje učinkuje zelo slabo. Slabosti takšnega početja prevagajo pozitivne učinke, ki jih ima lahko alkohol na artritično obolenje. Alkohol je še posebno nevaren za paciente, ki jemljejo antirevmatoidna zdravila."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.