Magazin > Lepota & telo
1327 ogledov

Res znate pravilno pripraviti čaj?

čaj Shutterstock
Pravi ljubitelji čaja vedo, da je priprava čaja prava umetnost. Pa vi, ga znate pripraviti pravilno?

Najpogostejše napake pri pripravi pravih čajev so prelivanje čajnih lističev z vrelo vodo, neupoštevanje časa priprave poparka, uporaba trde vode iz pipe ter napačno razmerje med količino čajnih lističev in vodo,” so opažanja Katarine Šeme iz Palače čajev. Dodaja, da čajne lističe pravih čajev (zeleni, črni, beli, oolong, puerh) nikoli ne kuhajte, ampak jih zgolj prelijte z vodo, segreto na predpisano temperaturo, in jih namakajte točno določen čas.

Vrč prej segrejte

Starodavne zapovedi, ki jih je dobro upoštevati pri kuhanju čaja, so, da mora biti vrč za pripravo iz porcelana, stekla, gline ali keramike in ga moramo uporabljati samo za pripravo čaja – pred uporabo pa ga je treba segreti. Za segrevanje vode vzemite bakreno posodo, tako iz nerjaveče pločevine ali emajlirano, nikakor pa ne aluminijaste. Voda za čaj mora biti sveža in ne že enkrat prevreta. Čaj pijte samo iz skodelice iz tankega porcelana, keramike ali stekla.

Puerh – kralj med čaji

Za regeneracijo telesa po zabavi si privoščite skodelico čaja puerh. Pravijo, da je to čaj, ki ga ljubiš ali sovražiš, saj je edini čaj, ki je fermentiran in se s starostjo izboljšuje, ima pa specifično aromo (po starih hišah, kleteh, mokri zemlji, podrastju, gobah, lesu ...). “Puerh je v kitajski medicini zaradi mnogih zdravilnih lastnosti izjemno cenjen. Znižuje raven holesterola in krvnega tlaka, blagodejno vpliva na metabolizem, preprečuje zaprtje ter pomaga pri zmanjševanju telesne teže,” pravi Šemetova. Ker spodbuja razstrupljevalno delovanje jeter, je idealen za premagovanje mačka, z antioksidanti in drugimi sestavinami pa ščiti telo pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Pijte ga brez dodatkov, lističe pa lahko večkrat prelijete. Če želite isti čaj večkrat preliti, to storite v čim krajšem razmaku. Izogibajte se temu, da isti čaj prelijete zjutraj in nato spet v večernih urah, saj se lahko v tem času razvijejo bakterije.

Temperatura

Čim večja je kakovost čaja, nižje so temperature vode in daljši je čas namakanja. Voda naj bo enkrat prekuhana in ohlajena na primerno temperaturo. Če je prevroča, se vsebina čaja uniči. Kakovostne čaje se vedno preliva z vodo, ki ima manj kot 80 stopinj Celzija.

Kofein

Pri kavi začne kofein delovati že po petih minutah in učinek izgine po uri ali dveh, medtem ko se kofein, ki ga zaužijemo s skodelico čaja, sprošča postopoma, tudi do deset ur. Zato pravimo, da je pravi čaj stimulant. "Črni čaji v povprečju vsebujejo več kofeina kot druge vrste pravega čaja, za dvig energije je primeren tudi mate,” poudarja Šemetova. Kofein je prisoten v vsakem pravem čaju, razen če mu ga s posebnim postopkom – dekofeinizacijo – ne odvzamejo.

Shramba

Da bo čaj čim dlje ohranil svežino, je pomembno pravilno shranjevanje. Manjše količine hranite v nepredušno zaprti posodi ali vrečki v hladnem, suhem in temnem prostoru, večje količineprav tako; pazite le, da v prostoru ni vlage. Bodite pozorni, da čaja ne hranite v bližini živil, ki imajo močan vonj (kava, prekajeno meso, zelje ...), saj je občutljiv na vonj. Bolje je, da čaj kupujete za sproti in redno preverjate rok uporabe.

Komentarjev 1
  • puksicd 14:40 08.december 2012.

    Ogromno bluesa in nič vsebine. Bravo, napisali ste še en prazen prispevek, ki ne pove nič. Naj naslednjič napiše članek o čaju nekdo, ki pije čaj in se nanj tudi spozna.