Magazin > Lepota & telo
201 ogledov

Resnice in laži o zdravih laseh

Za začetek poskusite s pravilno prehrano. Žurnal24 main
Lepih bleščečih las ni težko spregledati. Kaj pa kadar lasje niso tako čudoviti? Nekatere stvari določa genetika, na druge pa lahko vplivate sami.
Bi lahko čez noč postali beli?
Vsi smo najbrž že kdaj slišali grozljive zgodbice o tem, kako se lahko zgodi, da se čez noč iz prelestne rjavolaske spremenite v gospo z belimi lasmi. Po mnenju dr. Arielle Kauvar , newyorške dermatologinje, pa so takšne govorice neresnične. "Edini način, da lasje osivijo, je postopno upadanje proizvodnje melanina v lasnem korenu. Noben naravni dogodek ne more odstraniti pigmenta neposredno iz lasu." Res pa je, da lahko hud stres ali travma spravita lase v fazo počivanja, čez nekaj mesecev pa lahko ti isti lasje izpadejo. Zato temni lasje, ki izpadejo, in preostali lasje, ki med tem počasi sivijo, naredijo človeka bolj sivega.

Močno izpadanje las
Če v odtoku vsako jutro najdete šop las, to še ni nujno razlog za alarm ali znamenje, da je z vami nekaj resno narobe. Vsak dan lahko namreč izgubimo do sto las. Tudi če mislite, da jih izgubite več, se morate zavedati dejstva, da je na vaši glavi sto tisoč lasnih mešičkov. To pa pomeni, da se nekaj izpadlih las resnično ne pozna. Ker vseh sto tisoč lasnih korenin raste z različnimi hitrostmi, lahko vaših sto izpadlih las zelo hitro nadomesti nova lasna armada. Razlog za paniko pa imate, če opazite vidno tanjšanje las ali pa zaplate na lasišču, kjer so lasje že popolnoma izpadli.
 

Če vam izpadajo lasje, bodite pozorni, kakšno krtačo uporabljate. © iStockPhoto

 

Postajate plešasti?
Če vam lasje močno izpadajo in postajate plešasti, se lahko zahvalite svojim genetskim prednikom, lahko pa se zamislite tudi nad svojim zdravstvenim stanjem. Dedna plešavost se pojavlja kar pri tretjini moških in se odraža na različne načine, od izgube las na posameznih delih lasišča do izgube las in dlak na celem telesu.

 

Preberite še:

 

 

Vidno tanjšanje
Če vam primanjkuje železa ali proteinov, česar primanjkuje vsem, ki imajo motnje hranjenja, sploh ni nenavadno, da se vam lasje vidno tanjšajo. Zaradi nekakovosti prehrane mora namreč telo vnesene proteine porabiti za druge namene in ustaviti bujno rast las. Proteini gradijo vse telesne celice, tudi lase. Če v svoje telo ne boste vnašali dovolj proteinov, vam bodo lasje še vedno izpadali, ne da bi se nadomeščali z novimi, kar pomeni precej redke in neugledne lase. Lasje pa se vam lahko tanjšajo in izpadajo tudi zaradi težav s ščitnico.

Če se vam je članek zdel zanimiv, si v ponedeljek, 7. 4., preberite še njegovo nadaljevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.