Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

S hojo nad slab spomin

Hoja je eden od načinov ohranjanja možganskega tkiva. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tveganje za pešanje spomina je manjše pri tistih starostnikih, ki veliko hodijo, je pokazala raziskava.

Rezultate raziskave je predstavilo severnoameriško radiološko združenje Radiological Society of North America (RSNA). Raziskava je pokazala, da je eden od načinov ohranjanja možganskega tkiva – predvsem delov možganov za pomnjenje in učenje – hoja.

"Zdravila za alzheimerjevo bolezen na žalost še nimamo, zato iščemo načine, kako bi upočasnili napredovanje bolezni oziroma olajšali simptome pri tistih, pri katerih bolezen že napreduje," je povedal Cyrus Raji z oddelka za radiologijo na Univerzi Pittsburgh.

Strokovnjaki so 20 let spremljali povezavo med telesno aktivnostjo posameznikov in možgansko strukturo. V raziskavi je sodelovalo 426 ljudi, med katerimi 299 (povprečna starost 78 let) ni imelo nobenih znakov slabšanja kognitivnih sposobnosti, pri 127 sodelujočih, ki so bili v povprečju stari 81 let, pa so zaznali pešanje spomina. V drugi skupini so upad kognitivnih sposobnosti diagnosticirali 83 ljudem, 44 pa jih je bolehalo za alzheimerjevo demenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.