Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

S kikirikijem proti raku na dojkah

Žurnal24 main
Nova raziskava je pokazala, da kikirikijevo maslo zmanjšuje verjetnost za razvoj benigne bolezni na dojkah. Verjetnost za razvoj benigne bolezni na dojkah se pri najstnicah v primeru rednega uživanja kikirikija zmanjša za 39 odstotkov.

Raziskovalci na Washington University School of Medicine v St. Louisu in v Harvard Medical School so iskali povezavo med kikirikijem in benigno boleznijo na dojkah. Med letoma 1996 in 2001 so proučili 9.039 ameriških deklet, ki so jih še enkrat pregledali med letoma 2005 in 2010. Dekleta so bila pri prvem pregledu stara med 8 in 15 let, kasneje pa med 18 in 30. Ugotovili so, da so imele udeleženke, ki so jedle kikirikijevo maslo ali oreščke dvakrat na teden, 39 odstotkov manj možnosti za razvoj benigne bolezni in posledično pozneje raka na dojkah kot tiste, ki oreščkov ali kikirikijevega masla niso nikoli jedle. Študija je pokazala, da so poleg kikirikija tudi fižol, leča, soja in koruza uspešni pri preprečevanju raka na dojkah, ker pa so dekleta ta živila uživlala redkeje, so ti dokazi šibkejši.

Gre za prvo študijo, ki je uporabila poročila iz najstniških let in jim kasneje sledila. Okoli 80 odstotkov vseh tvorb na prsih je benignih ali nerakastih, kar štejemo med benigne bolezni dojk. Te tvorbe so ponavadi premične in gladke in se pogosto pojavljajo na obeh dojkah. Lahko so posledica benignih sprememb v dojkah, okužbe dojk ali poškodb in zdravil, kot so kontracepcijske tablete in hormonske nadomestne terapije.

Predhodne raziskave, ki so jih opravili v Shanghai Cancer Institutu, so pokazale, da uživanje arašidov in druge hrane, ki je bogata z vitaminom E, zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Dodali so tudi, da vitamin E ščiti pred boleznimi srca in v starosti pred poškodbo oči. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.