Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

S kreacijami izražam pogled na svet

Katarina Kimovec Osebni arhiv
Katarina Kimovec je študentka oblikovanja tekstilij in oblačil na naravoslovnotehniški fakulteti. Te dni pa je svoje stvaritve predstavila na slovenskem tednu mode v Kinu Šiška.

Koliko časa ste se pripravljali na teden mode in kaj vse priprave vključujejo?

Same priprave na ta dogodek so potekale že od začetka študijskega leta. Takrat smo se seznanili tudi z letošnjo temo z naslovom Spomini. Od tu naprej je vsakega študenta vodila lastna inspiracija. Sama sem se navdušila nad španskimi mozaiki, saj so zame simbolizirali razdrobljenost spominov, ki vodijo do celote.

Katere modne kose ste predstavili?

Predstavila sem dva videza. Prvi je vključeval modro žensko obleko v nekoliko odštekanem slogu, drugi pa je bil sestavljen iz rumenega voluminoznega krila in zelene jopice, ki se je zapenjala od zadaj. Rdeča nit vseh kosov pa so usnjeni koščki, ki spominjajo na mozaik.

Od kod črpate navdih za modne kose?

Navdihujejo me predvsem menjavanje letnih časov in spremembe, ki se ob tem odražajo na ljudeh.

So vaše kreacije nosljive?

So nosljive, vendar ne za vsako žensko in prav tako ne za vsako priložnost.

Kakšna je ženska, za katero oblikujete?

Moje kreacije so namenjene ženskam, ki so drzne pri svojem modnem izražanju in ki si upajo več.

Imate v glavi kakšno žensko podobo, modno ikono, ki vas tekom oblikovanja navdihuje?

Izhajam predvsem iz sebe. Ko rišem posamezne kose oblačil, si te najprej poskušam predstavljati na sebi, šele nato jih realiziram. Pri kreiranju se tako vedno vprašam, ali bi ta kos nosila tudi sama in ali je nosljiv.

Predstavitev na tednu mode je gotovo precejšen finančni zalogaj. Kdo krije stroške?

Stroške materiala sem krila sama. Vendar so ti zanemarljivi v primerjavi z navdušenjem, ki ga kot oblikovalec občutiš ob predstavitvi na pomembnem dogodku, kot je slovenski teden mode. 

Kakšno zgodbo želite predstaviti s svojimi kreacijami?

Izražam predvsem svoj pogled na svet. Svoje občutke ob zaznavanju umetnosti, poslušanju glasbe in obisku gledališč tako prenesem na področje modnega oblikovanja.

Od kod ljubezen do ustvarjanja?

Moda, oblačenje in modni dodatki so me že od nekdaj navduševali. Ljubezen pa se je verjetno rodila v najstniških letih ob gledanju filmov z zanimivo kostumografijo. Videno sem želela realizirati. 

Kako ocenjujete modni stil, ki ga dnevno srečujemo na ljubljanskih ulicah?

Mislim, da modni stili mladih ljudi popestrijo ulice, pogosto pa v njih tudi najdem navdih. Všeč mi je drznost, ki jo izražajo z zanimivimi kosi oblačil. Zadnje čase je med mladimi priljubljen predvsem vintage videz, ki ga ustvarjajo predvsem s kosi iz babičine omare. 

Kako kupovati varčno oziroma tako, da bo posamezen kos moden dlje kot eno sezono?

Pomembno je, da vsak poišče svoj osebni stil in ga dopolnjuje predvsem s kosi, ki ga poosebljajo. Verjamem v rek 'manj je več', saj lahko preproste kavbojke in bluzo dopolnimo z masivnim nakitom, odbitim odtenkom laka, zanimivimi sončnimi očali in že imamo nekaj svežega.

Kateri trije modni kosi so po vašem mnenju nujni za letošnjo pomlad in poletje?

Obvezno vintage sončna očala, prosojna srajčka brez rokavov ter sprane hlače iz džinsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.