Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

S pogovorom lahko rešite življenje

Pogovor lahko depresivnega reši pred potopom. Žurnal24 main
Znate prepoznati znamenja depresije pri svojih najbližjih? Vaša pozornost in pravilen pristop sta lahko ključnega pomena za življenje nekoga drugega.

Depresija vsaj enkrat v življenju prizadene od osem do sedemnajst odstotkov svetovnega prebivalstva pred štiridesetim letom. Pred petdesetim letom je med ljudmi, ki bolehajo za depresijo, dvakrat več žensk, po petdesetem letu pa se razmerje med spoloma izenači. Z nekaj pomembnimi spoznanji lahko prijatelju ali sorodniku olajšate težko breme depresije.

Depresija je bolezen
Depresije se mnogi sramujejo in jo zato zanikajo, saj je pri mnogih ljudeh še vedno stigmatizirana kot nekaj nenormalnega. Vsaj polovica ljudi depresijo še vedno pojmuje kot osebnostno šibkost – kar pa seveda ni pravilno.

Osamitev je pogosto znamenje depresije
Če je človek nehal komunicirati s prijatelji in širšim okoljem, je lahko to pomemben kazalnik začetka depresije. Potrudite se, da boste s prijateljem preživeli čim več časa. Tudi, če noče, recite: "Vem, da nočeš, ampak bom vseeno prišel, ker bi te rad videl." Vljudnost v takšnih primerih ne obrodi najboljših sadov. V depresivnem stanju je zelo pomemben pogovor. Če k človeku ne morete priti, ga redno kličite po telefonu.

Ne zapustite depresivnega prijatelja
Včasih je zelo težko zdržati ob depresivnem človeku. Če ste pravi prijatelj, potem boste vedeli, da je to preprosto treba preživeti. Ne bojte se, da bi zaradi njega v depresijo padli tudi sami. Dovolj je že, če se s človekom redno pogovarjate. Ni treba, da se vživljate v njegove občutke.

Sprejmite svoja lastna čustva
Včasih na depresivnega človeka postanemo jezni, ker se nam zdi, da sam ne naredi ničesar, da bi se izvlekel iz lastne nesreče. Lahko ste jezni, vendar je pomembno, da ta čustva prepoznate in se soočite z njimi. Nikogar namreč ne morete prisiliti, da bi se pozdravil.

 

Preberite še:

Mobilniki so nevarni za zarodek

Tabletka proti sramežljivosti

Zakaj so ženske hitreje utrujene?

Ne bojte se vprašati, ali razmišljajo o samomoru
Največji mit, povezan z depresijo, je nedvomno prepoved spraševanja o samomorilskih težnjah. Zelo pomembno je, da prijatelja o tem povprašate. Njegov odgovor vzemite resno. Statistike namreč kažejo, da 15 odstotkov ljudi, ki storijo samomor, na to najprej opozori najbližje. Poleg tega pogovor o možnosti samomora depresivnega hitreje pripelje do zdravnika. Če vam prijatelj odgovori, da razmišlja o samomoru, morate vrtati naprej. Vprašajte ga, kako namerava to storiti. Verjetno vam bo razložil cel načrt, ki ga lahko potem preprečite.

Nemudoma ukrepajte
Če prijatelj prizna, da razmišlja o samomoru, morate nemudoma v akcijo. Odstranite vse nevarne predmete in takoj pokličite hitro psihiatrično pomoč. Če prijatelj še ni v stanju, ko bi lahko storil samomor, pa se potrudite čim prej najti terapevta. Prijatelju razložite, da to ni sramota in da s tem ni pokazal lastne šibkosti, temveč lasten pogum, ker se želi spopasti z depresijo. Če želi, ga pospremite na prvo terapijo.

Izobrazite se
Več kot boste vedeli o depresiji, lažje boste pomagali svojim bližnjim.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.