Magazin > Lepota & telo
688 ogledov

S posteljnimi stenicami nikoli niste sami

Stenice od blizu niti niso preveč ljubke. Žurnal24 main
Če so v vaši postelji stenice, se ne morete pritoževati, da kadarkoli spite sami. Lahko pa ste le srečni, da nimate mikroskopskega vida in zato ne veste, kako so vaše prijateljice videti od blizu.
Stenice niso stvar preteklosti
Posteljne stenice na žalost še vedno niso stvar preteklosti, temveč so stalne gostje mnogih hotelov, bolnišnic in študentskih naselij. Najbolj razširjene so v državah v razvoju in še zdaleč niso na robu izumrtja, saj naj bi njihovo število po nekaterih podatkih naraslo kar do petdesetkrat. Stenice so sploščene, rjave, petmilimetrske žuželke, brez kril in s šestimi nogami, ki se prehranjujejo s človeško in živalsko krvjo. Ime so dobile po svojem najljubšem prebivališču – vzmetnici in posteljnini.

Kako jih lahko prinesete domov?
Kadar prespite v hotelu, kjer vam ponoči družbo delajo stenice, se nemalokrat zgodi, da se šestnoge gospodične odločijo oditi z vami, zato se skrijejo v vaš kovček ali obleke. Pred tem vas seveda ponoči še pogrizejo, pri čemer so najbolj dejavne tik pred zoro. V samo treh minutah si naberejo za deset mesecev zalog, vi pa sploh ne veste za to, saj vam ob sesanju vbrizgavajo sestavino proti strjevanju krvi in snov, ki vas lokalno omrtviči.

Kako veste, da gre za stenice?
Ugrizi posteljnih stenic so rdeči in srbeči, na ramenih in rokah in se po navadi pojavljajo v ravnih linijah vzdolž rok. Ugrizi se zacelijo sami od sebe in običajno ne zahtevajo zdravniškega posega. Stvari se zapletejo le, kadar stenica v sebi prenaša tudi gostitelja hepatitisa B. Ugrize posteljne stenice lahko od komarjevih ali pajkovih pikov ločite po drobnih krvavih madežih na vaši posteljnini.

Kako jih uničite?
Če ste si iz potovanj poleg drugih spominkov prinesli tudi posteljne stenice, bo treba razkužiti in oprati vse tkanine iz spalnice. Vzmetnica bo zelo verjetno kar za na odpad. Posesati boste morali vse razpoke v steni ali tleh, kjer bi se male turistke lahko zadrževale čez dan. Vsa območja, ki v spalnici niso v neposrednem stiku z vašo kožo, pa boste morali poškropiti z insekticidom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.