Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

S sadjem bo koža lepša, a nič bolj porjavela

sonce sončenje Shutterstock
Vsi antioksidanti so dobri za kožo, a boljše porjavelosti in učinkovite zaščite pred sončnimi žarki žal ne zagotavljajo.

Po izkušnjah farmacevtov iz slovenskih lekarn se vsako leto spomladi povpraševanje po prehranskih dodatkih, ki vsebujejo betakaroten ter naj bi pripomogli k večji zaščiti in lepši porjavelosti, občutno poveča. Ob tem farmacevti opozarjajo na pogosto zmoto, da ti dodatki lahko nadomestijo kremo za sončenje z UVA- in UVB-zaščito, saj to ne drži. Enake snovi, kot jih vsebujejo ti dodatki, sicer lahko najdete tudi v svežem sadju in zelenjavi.

Zgolj pomoč koži

Karotenoidi (likopen, alfakaroten, betakaroten, lutein) spadajo med antioksidante, torej snovi, ki se v telesu bojujejo proti oksidativnemu stresu, ki uničuje celice. Tak učinek imajo tudi na kožo, saj jo okrepijo in izboljšajo njeno delovanje. “Betakaroten je tako lahko le dodatna zaščita poleg običajnih sredstev za sončenje in le-teh ne more nadomestiti, še posebno ne pri močni izpostavljenosti. Zaščita z betakarotenom je primerljiva zaščiti, ki jo omogočajo kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem največ 4,” pojasnjujejo v Zasavskih lekarnah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.