Magazin > Lepota & telo
136 ogledov

S superživili ravnajte superprevidno

Superživila so lahko občasen dodatek, nikakor pa ne smejo biti nadomestek za zdr Žurnal24 main
Pred uporabo superživil dobro premislite, saj jih veliko vsebuje strupene snovi, ki lahko imajo resne posledice.

Alternativa. Superživila so živila, ki obljubljajo večno mladost in trdno zdravje. Nekatera izmed njih so bila nedavno po odločbi Zdravstvenega inšpektorata RS začasno umaknjena iz prodaje.

Jagode, koreni, konoplja
Jagode goji in koren maca so na zdravstvenem inšpektoratu RS uvrstili v kategorijo zdravilnih rastlin, namenjenih preprečevanju bolezni in bolezenskih stanj, zato se v živilih ne smejo uporabljati, koren suma pa sploh še ni razvrščen v ustrezno kategorijo. Izdelki iz konoplje so uvrščeni v kategorijo ND, kar pomeni, da je tveganje za zdravje ljudi ob njihovi uporabi večje od njihove koristnosti.

Dejstvo je, da veliko superživil vsebuje strupene snovi. “Nekateri preparati vsebujejo cianide, atropin in druge strupe, ki v hrani niso dovoljeni, čeprav so lahko sestavni del nekaterih zdravil na recept,” opozarja Marija Merljak, strokovnjakinja za prehrano.

Eksotika: plus ali minus?
Slovenskih superživil ni, vsa izvirajo iz tujih kultur in daljnih dežel. “To, da ima večina teh izdelkov vsebino eksotične narave, že v načelu ni dobro, čeprav marsikdo tako (trendovsko) misli. Prej nasprotno, saj naše telo encimsko ni pripravljeno nanjo,” meni Merljakova. Morda je torej bolje, da živila s superlastnostmi poiščete kar na vrtu.

Superživila na našem trgu

  • Jedilna konoplja. Izdelki iz nje naj bi vsebovali beljakovine in esencialne aminokisline, ki krepijo živčni in imunski sistem.
  • Alge. Spirulina in klamatske alge naj bi vsebovale antioksidante in uravnavale presnovo.
  • Kakav. Stoodstotnemu kakavovemu prahu pripisujejo dvigovanje razpoloženja in pomirjanje.
  • Marelična jedrca. Vsebujejo vitamin B17, ki naj bi bil izjemno redek. A pozor: jedrca so v večji količini strupena!
  • Himalajska sol. Drugačna kemijska sestava soli naj bi negovala kožo in krepila telo.
  • Ječmenova trava. Bogata naj bi bila z najrazličnejšimi hranili in naj bi zato blagodejno vplivala na celo telo.


Miniintervju: Marija Merljak, strokovnjakinja za prehrano

Kaj menite o superživilih?
So nekakšni ekstrakti samo ene ali zelo ozke skupine istovrstnih živil, kar s prehranskega vidika ni dobro in je v nasprotju z načelom uravnotežene prehrane. Zaradi tega obstaja nevarnost hitrega predoziranja, saj kmalu porušimo pravo razmerje med vitamini in minerali ter drugimi snovmi, kar prej ali slej vodi v bolezen.

Na kaj bi opozorili uporabnike?
Nekateri preparati vsebujejo cianide, atropin in druge strupe, ki v hrani niso dovoljeni, čeprav so lahko sestavni del nekaterih zdravil na recept.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.