Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

S tako postavo lahko živite 10 let dlje

ženska Shutterstock
Če imate pri tridesetih postavo v obliki hruške, imate dobre možnosti, da boste živeli deset let dlje kot ljudje s postavo v obliki jabolka.

Rezultate nove raziskave so strokovnjaki predstavili na evropskem kongresu o debelosti, ki je potekal v Liverpoolu, in poudarili, da indeks telesne mase ni nujno dober pokazatelj zdravstvenega stanja. Zakaj? Zato, ker izračun ne ločuje mišične mase od maščevja, kar pa pri analizi zdravja igra pomembno vlogo. Veliko bolje je poskrbeti za ozek pas kot spremljati indeks telesne mase, pravijo strokovnjaki.

Nova raziskava je tako razveselila tudi ženske z večjo zadnjico, saj je pokazala, da je postava v obliki hruške (ozek pas in poudarjena zadnjica) najboljši pokazatelj zdravja. Ženske, ki imajo takšno postavo pri tridesetih, naj bi dočakale 10 let več od sovrstnic s postavo v obliki jabolka (maščobne blazinice okoli trebuha, brez izrazitega pasu).

Tip postave pa je pomemben tudi pri moških. Tisti, ki imajo pri tridesetih okrogel trebuh, imajo več možnosti, da umrejo kar 17 let mlajši od sovrstnikov z ožjim pasom.

Avtorica raziskave Margaret Ashwell pri tem poudarja, da se ne smemo osredotočiti le na vidna mesta, na katerih se nabirajo maščobne blazinice. Pomembna je tudi vitalnost oziroma čim manjša zamaščenost notranjih organov. Prav to naj bi vplivalo tudi na delovanje hormonov, krvni pritisk, holesterol in višino krvnega sladkorja ter na pojav bolezni srca, sladkorne bolezni in možganske kapi, poroča Daily Mail.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.