Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Sadje krepi kosti

Jejte sadje tudi zaradi kosti. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če si boste namesto piškota privoščili jabolko, ne boste samo ostali vitki, temveč lahko v kasnejšem obdobju preprečite krhkost kosti.

Starejše ženske, ki pojedo veliko sadja, zelenjave in žitaric, imajo manj možnosti zloma kosti kot tiste, ki se zdravi hrani izogibajo, kaže nova raziskava. Medtem ko so druge raziskave pokazale, da imajo osebe, ki jedo posebna hranila, kot na primer kalcij in vitamin D, tudi bolj trdno strukturo kosti in med staranjem utrpijo manj zlomov, je bilo do sedaj malo znanega o vplivu dietetičnih vzorcev. Ti so namreč povezani s številnimi zdravstvenimi težavami. A povezava vzorcev s krhkostjo skeleta še ni točno pojasnjena, je zapisala vodja raziskovalne ekipe Lisa Langsetmo z montrealske univerze McGill.

Pomembne so hranilne snovi
Ekipa je testirala nekaj več kot 3500 starejših žensk, ki niso več v menopavzi, ter nekaj več kot 1600 moških, starih 50 ali več let. Raziskovalci so se osredotočili na povezavo med hranilno vrednostjo hrane v razmerju s kalorijami in tveganjem zloma kosti. Razmerje se nanaša na to, koliko hranilnih snovi prejme telo glede na število kalorij, ki ga določeno živilo vsebuje. Več hranilnih snovi se tako dobi iz sadja, zelenjave, žitaric, fižola in rib, medtem ko malo hranljivosti najdemo v krompirju, sladkarijah in mesu.

Raziskovalci so ugotovili, da je verjetnost, da bi prišlo do zloma kosti v obdobju desetih let med ženskami, ki so zdravo jedle, padla za 14 odstotkov. Kljub temu, da najnovejša raziskava ne dokazuje, da hranilne snovi zlome preprečujejo, je izsledek raziskave ta, da je dieta zdrava, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen ter tako tudi dobra za zgradbo kosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.