Magazin > Lepota & telo
3645 ogledov

Sarkazem je znak inteligence

sarkazem Profimedias
Ste oseba, ki je velikokrat sarkastična in si pri tem preprosto ne morete pomagati? Nič hudega, znanstveniki so ugotovili, da je sarkazem pokazatelj višje inteligence.

Znanstveniki so potrdili, da so ljudje, ki nenehno uporabljajo sarkazem, veliko bolj pametni, kot tisti, ki ga ne. Sarkazem je način govora, kjer človek izreče nekaj, misli pa povsem nasprotno stvar. Če sarkazem znate uporabljati in ga tudi zaznati v govoru drugih ljudi, morate poznati vsebino pogovora. Če ne poznate teme, o kateri se ljudje pogovarjajo in v zvezi s to temo nekdo uporabi sarkazem, ga prepoznate malo težje. Richard Chin iz znanstvenega centra Smithsonian pravi, da je sarkazem možganska gimnastika, ki zahteva, da o stvari razmišljate globlje kot zahteva dobesedni pomen. Sarkastični ljudje so sposobni zaznati, da sogovorec govori nekaj, ob tem pa se temu norčuje in s sarkazmom nakazuje na povsem drugačen kontekst.

Sarkazem vam omogoča, da ste en korak pred ostalimi ter da ste bolj inteligentni od tistih, ki sarkazma ne razumejo. To lahko zdaj potrdi tudi znanost. Z meritvami aktivnosti možganov ob običajnem pogovoru in ob sarkastičnem pogovoru, so ugotovili, da je sarkazem prava telovadba za možgane. Sarkazem krepi vaše možgane in s tem pripomore k večanju vašega inteligenčnega kvocienta.

A vendar, poudariti je treba, da so sarkastične ljudi povezali tudi z agresijo. Pravijo, da so sarkastični ljudje potencialno veliko bolj agresivni od tistih, ki jim sarkazem ne gre najbolje od rok.

Več vsebin s področja odnosov, tudi starševstva, na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.