Magazin > Lepota & telo
176 ogledov

Še en dober namig za vitkost

dieta Shutterstock
Presnova hrane se začne v ustih, zato vsakemu grižljaju namenite dovolj časa.

"Presnova hrane se začne že v ustih z encimi, ki so v slini. Hrano med žvečenjem prepojite s slino in prebavnimi encimi, ki pomagajo pri prebavi," razlaga nutricionistka Mojca Cepuš. Velikokrat se pozablja, da je treba hrano dobro zgristi, preden se jo pogoltne. Dlje ko hrano žvečite, več energije bo dobilo vaše telo. Če jo pogoltnete na hitro, bo vaše telo veliko hranljivih snovi izločilo neprebavljenih, poleg tega se boste po obroku počutili utrujeni in napihnjeni. Pravilno žvečenje hrane pomaga preprečevati vetrove, saj s tem prebavnemu traktu olajšate delo.



Smuti pijte počasi

Hrane torej nikoli ne uživajte v naglici. Kadar nimate časa, pojejte nekaj oreščkov, nekaj kosov suhega sadja ali popijte smuti, vendar tudi tega ne v naglici. "Pomembno je, da smutije v ustih zmešate s slino in prebavnimi encimi ter jih ne pijete kot vodo," svetuje strokovnjakinja za zdravo prehrano. "Smiselno je, da v smutije dodate kakšna semena ali večje koščke sadja, ki jih je treba gristi," poudarja. 
Za sveže sokove in smutije velja tudi, da jih je treba pripravljati sveže in nato čim prej popiti. "Paziti morate na vodotopne vitamine, ki se hitreje uničijo. Vitamin C v soku izgine po približno desetih minutah," dodaja Cepuševa.

Z žvečenjem do vitkosti 


Temeljito žvečenje pa je pomembno tudi, kadar želite shujšati. Možgani proces hranjenja namreč dojemajo drugače, kadar hrano žvečite, kot kadar jo na hitro pogoltnete ali popijete. Možgani potrebujejo približno 20 minut, da zaznajo občutek sitosti. Če jeste prehitro, se ta občutek sproži pozneje, čeprav ste že zaužili zadostno količino hrane. Tako se velikokrat zgodi, da pojeste več, kot bi dejansko potrebovali, kadar pa hrano žvečite počasi, ste hitreje siti, in zato pojeste manj. Tudi zato nutricionisti pri shujševalnih dietah odsvetujejo zmleto in zmiksano hrano.

Grižljaji

Načeloma bi morali vsak grižljaj prežvečiti od 20- do 30-krat, pravijo strokovnjaki. Ne obremenjujte se z žvečenjem – trdo hrano poskušajte v ustih čim bolj utekočiniti, tekočo pa uživajte po majhnih požirkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.