Magazin > Lepota & telo
178 ogledov

Se ne morete znebiti prehlada?

Prehlad Profimedia
Se simptomi prehlada vlečejo dlje kot en teden? To so možni vzroki!

1. Stres
Kadar smo pod stresom, telo izloča hormon kortizon, ki upočasni okrevanje, saj slabi imunski sistem. Poskrbite za pomiritev. Poskusite z jogo, meditacijo in zmernimi kardio vadbami, med katerimi se bodo v telesu izločali hormoni sreče, ki imajo na imunski sistem pozitiven učinek.

2. Primanjkuje vam spanca
Telo, ki se bori z okužbami, potrebuje počitek, zato si le privoščite kakšno dodatno uro spanca. Zdravniki priporočajo med sedem in osem ur spanja na noč. To je še zlasti pomembno takrat, ko smo bolni, saj tudi pomanjkanje spanca slabo vpliva na imunski sistem.

3. Kadite
Simptomi prehlada so pri kadilcih močnejši kot pri nekadilcih.

4. Pretiravate z razpršili za nos
Nosni, nazalni ali lokalni dekongestivi so zdravila v obliki kapljic ali pršil za nos, ki zmanjšajo nabreklost nosne sluznice, odmašijo nos in olajšajo dihanje. Pomembno pa je, da z njihovo uporabo ne pretiravate. Kot opozarja zdravnik Arthur Wu iz Los Angelesa, se pršil ne sme uporabljati dlje kot tri dni. "Vaš nos lahko od teh pršil postane odvisen,“ pravi.

5. Pretiravate s telovadbo
Telesa med prehladom ne preobremenjujte. Pojdite na sprehod ali na jogo.

6. Alergija
Zamašen nos, razdraženo grlo, kihanje ... Naročite se pri alergologu, saj je možno, da ne gre za prehlad, ampak alergijo.

7. Gre za resnejše obolenje
Prehlad se lahko razvije v resnejše obolenje. Bodite pozorni na bolečino v mišicah, povišano telesno temperaturo, slabost in hudo utrujenost.
 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.