Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Se redite in ste depresivni?

Kilogrami se bodo topili hitreje, če boste spali pri ugasnjeni luči. (Foto: Shut Žurnal24 main
Za nabiranje kilogramov je lahko krivih ogromno dejavnikov, znanstveniki pa so odkrili enega, na katerega ne bi nikoli pomislili – spanje pri svetlobi.

Spanje pri svetlobi vodi k povišanju telesne teže in v depresijo, so izsledki raziskave, ki so jo izvedli na Univerzi Ohio.

Raziskovali na glodalcih
Raziskavo so osem tednov izvajali na miših, ki so bile enako aktivne in so pojedle enake količine hrane, vendar so polovico miši ponoči izpostavili pridušeni svetlobi, drugi polovici pa so pustili, da je spala v temi.

50 odstotkov več
Dognali so, da so miši, izpostavljene svetlobi, pridobile 50 odstotkov več telesne teže kot miši, ki so spale v popolni temi. Znanstveniki so opazili, da so miši, ki so spale v polmraku, spremenile svoje prehranske navade in ponoči pojedle več. Še več, ugotovili so, da je izpostavljenost svetlobi ponoči v času spanja pri miškah povzročila simptome depresije.

Slabše zdravje
Znanstveniki so opozorili, da je lahko tudi šibka svetloba med spanjem dovolj, da se poslabša celotno zdravstveno stanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.