Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Se stres lahko določa po sapi?

delo, služba, stres Žurnal24 main
Znanstveniki so prepričani, da bodo lahko na podlagi posameznikove sape diagnosticirali stres.

Raziskava je v sapi identificirala šest zaznamovalcev, ki bi jih lahko testirali pri raziskovanju stresa.

V raziskavah, ki so jih opravili na univerzi Loughborough in londonskem Imperial College, so pod drobnogled vzeli sapo dvaindvajsetih najstnikov, vse sape pa so vzeli v dveh okoliščinah – v stresni in pomirjeni.

Sestavini v sapi so se zaradi stresa povečale. Obstajajo pa tudi sestavine, ki se s stresom zmanjšujejo, razlog za to pa bi bil lahko v dihalnih vzorcih.

Ekipa raziskovalcev si je enotna, da so potrebne še nadaljnje in obširnejše raziskave, da bi omenjene rezultate potrdili.

Vodja preiskovalcev, profesor Paul Thomas, je povedal: "Če bi stres lahko izmerili objektivno, potem bi na svoj račun prišli bolniki in ranljive osebe, ki so v dolgotrajni oskrbi ali trpijo za neozdravljivo boleznijo."

Vzorci sape so postali vedno bolj priljubljene diagnostične metode za zdravnike, strokovnjaki pa so mnenja, da bi se lahko bolje analiziralo bolezni, kot so tuberkoloza, rak, pljučne bolezni in astma.

Še vedno pa ostaja nejasno, kako upoštevati zunanje faktorje, kot so dieta, okolje, telovadba in drugo, ki vpliva na posameznikovo sapo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.