Magazin > Lepota & telo
103 ogledov

Sedem dejstev o sončenju

Če se že morate sončiti, to počnite previdno in varno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kremo za sončenje je treba na kožo nanesti vsaj pol ure pred izpostavljanjem soncu. Sonce je najnevarnejše med 10. in 16. uro. Vse to veste. Preverite, ali poznate tudi spodnja dejstva.

Kreme za sončenje imajo omejen rok trajanja. Kremo, ki ste jo načeli lani, morda lahko uporabljate še letošnje poletje, a vseeno preverite, kaj piše na embalaži. Večina krem za sončenje ima rok trajanja dvanajst mesecev, nekatere (predvsem zaščitne kreme za obraz) pa tudi manj, običajno šest mesecev.

Kreme za sončenje imajo omejen čas delovanja. Raziskava bostonske univerze je pokazala, da vsakodnevno nanašanje krem z UV-zaščito že samo po sebi obnavlja poškodovano kožo – "zaščitne kreme koži dajejo priložnost, da se obnovi". A ne glede na številko zaščitnega faktorja je njuno nanašanje kreme vsaki dve uri, saj naj bi večina aktivnih sestavin začela razpadati takoj, ko so izpostavljene sončnim žarkom. Tudi zaščitne kreme, na katerih piše, da so vodoodporne, plavanja oziroma namakanja ne preživijo najbolje – po plavanju ali če se močno potite, kremo nanesite znova.

Sonce ne izsuši aken. Poletje morda res blagodejno vpliva na akne in mozolje, a za sončenje to ne velja. Izpostavljanje soncu aknam velikokrat ne pomaga, saj razdražena koža na škodljive UV-žarke reagira tudi z vnetji, še več aknami in drobnimi mozoljčki.

Kakav koži koristi. Dobra novica za ljubitelje temne čokolade − kakav je med živili, ki spodbujajo prekrvavitev, torej tudi prekrvavitev kože. Raziskave so pokazale, da šesttedenska kura z nekaj koščki temne čokolade (s čim višjim deležem kakava) dnevno naredi kožo bolj gladko, bolj navlaženo in manj občutljivo na škodljive sončne žarke.

Tudi paradižnik varuje kožo. Strokovnjaki z manchesterske univerze so ugotovili, da so ljudje, ki so vsak dan pojedli pet žlic paradižnikove omake, bolje prenašali izpostavljenost soncu. Ljubitelji paradižnika so 33-odstotno bolje zaščiteni pred sončnimi opeklinami, kar pomeni manjše tveganje za kožnega raka in prezgodnje staranje kože.

Koristi prinaša tudi suši. Ljubiteljem sušija njihova gurmanska naklonjenost prinaša opazne zdravstvene koristi. Dokaze spet prinašajo raziskave. Po izpostavljanju UVB žarkom so pri miškah, ki so jedle antioksidante iz morske trave, zabeležili 56 odstotkov manj rakavih bolezni kot pri miškah, ki so imele prehrano brez omenjenih antioksidantov. "Uživanje sušija lahko pomeni podobno zaščito pred kožnim rakom za ljudi, še zlasti če hkrati uporabljate kremo z zaščitnim faktorjem," je pojasnil Gary D. Stone z Univerze Ohio.

Pred spanjem nanesite kremo z retinolom. Retinol namreč stimulira celice kože, da proizvajajo več kolagena, ki koži daje elastičnost. Ker je retinol zelo občutljiv na sončno svetlobo, je kreme z retinolom najbolje uporabljati zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.