Magazin > Lepota & telo
1664 ogledov

Sedem najbolj zdravih vrst olj

olivno olje Shutterstock
Del zdrave prehrane so tudi maščobe, ki jih ne smete zanemariti. Prednost dajte nenasičenim maščobam, ki znižujejo raven slabega holesterola in ščitijo srce in ožilje.

Poleg tega imajo nenasičene maščobne kisline dober vpliv na možganske funkcije, ohranjajo mladosten videz, lasem podarijo sijaj in izboljšajo kvaliteto spanca. Še nekaj razlogov več, da jih vključite v vsakodnevno prehrano.

Jih znate ločiti?

  • Nasičene maščobne kisline se v večini nahajajo v živilih živalskega izvora: mesu, jajcih in mlečnih izdelkih, nekaj jih vsebujejo tudi živila, kot sta kokos in arašidi.
  • Trans maščobne kisline nastanejo s pomočjo visoke toplotne obdelave – cvrtja in so najslabša izbira. Povečujejo nivo slabega holesterola, nekatere raziskave so trans maščobne kisline povezale s pojavom rakavih obolenj. Kako pogosto si privoščite ocvrt krompirček ali čips?
  • Nenasičene maščobne kisline pa delimo na enostavne, ki prevladujejo v oreških, avokadu in olivah, ter sestavljene, ki se običajno nahajajo v ribah.

Mandljevo olje. Zaradi visokega odstotka nenasičenih maščobnih kislin mu mnogi pripisujejo naziv najbolj zdravega olja. Teh naj bi vseboval kar 93 odstotkov.

Avokadovo olje. Vsebuje okoli 83 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin in dokazano skrbi za zdravo ustno votlino in zdrave dlesni.

Lešnikovo olje. Vsebuje 83 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki ščitijo srce. Zaradi močnega okusa po oreških z njim popestrite sladice.

Laneno olje. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin vsebuje tudi veliko omega 3 maščobnih kislin, pa tudi alfa-linolenske kisline. Žlico lanenega olja zmešajte z jogurtom in kosmiči ali pa ga pokapajte po solati.

Orehovo olje. Je dober izvor omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki ščitijo srce in preprečujejo pojav nekaterih rakavih bolezni. Skupaj vsebujejo 67 odstotkov sestavljenih nenasičenih maščobnih kislin.

Ekstra deviško olivno olje. Med vsemi zdravimi olji je uporaba olivnega najpogostejša. Vsebuje 78 odstotkov enostavnih nenasičenih maščobnih kislin, najpogosteje pa ga uporabljamo pri prelivih za solate, pri pripravi rib in perutnine.

Konopljino olje. Vsebuje veliko omega-6 in omega-3 maščobnih kislin, pa tudi GLA maščobno kislino, B vitamine in vitamin E. Konopljino olje je v zadnjem času postalo zelo popularno in dosegljivo tudi pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.