Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

Sedem navad, ki škodijo vaši postavi

čips Shutterstock
Skrb za zdravje in lepo postavo bo lažja, če se boste poslovili od slabih navad, ki so verjetno krive še za kakšen odvečni kilogram. Izbrali smo sedem najpogostejših.

Sladkate kavo ali čaj

Če v skodelico kave ali čaja vedno primešate še malo sladkorja, to sicer na prvi pogled ni nič slabega, a če na dan spijete več skodelic kave ali čaja, lahko hitro ugotovite, koliko sladkorja ste zaužili po nepotrebnem. Če vas pri omenjenih napitkih grenak okus ne prepriča, poskusite količino sladkorja prepoloviti, nato pa poskusite še s postopnim zmanjševanjem vse do takrat, ko boste kavo ali čaj lahko pili nesladkana.

Nenehno odpirate hladilnik

Ali omarico s slastnimi zalogami? Raziskave so pokazale, da ljudje to največkrat počnejo takrat, ko jim je dolgčas, največ ljudi pa to počne čisto podzavestno. Pogosto kukanje v hladilnik ali shrambo poveča možnosti, da boste kaj prigriznili takrat, ko sploh niste lačni.

Jeste zelo hitro

S to težavo se spopada veliko ljudi, saj si večina zaradi hitrega načina življenja in natrpanega urnika za hrano komaj še vzame čas. A zaradi te navade trpi vaš prebavni sistem, pojavlja se napihnjenost, lahko tudi bolečine v želodcu. Poleg tega tisti, ki jedo (pre)hitro, pojejo več, razlagajo strokovnjaki, saj možgani potrebujejo 20 minut, da zaznajo sitost. Zato, če se le da, si za obroke vzemite dovolj časa, jejte počasi, izogibajte pa se tudi prehranjevanju pred televizorjem ali računalnikom.

Lakoto ste zamenjali za žejo

Med prvimi znaki dehidracije je žeja, ki jo številni zamenjujejo za lakoto. Če na dan ne spijete dovolj vode ali nesladkanega čaja in če ste pogosto lačni, potem mednje lahko prištejete tudi sebe. V to pa se lahko prepričate tudi s preprostim trikom: ko med obroki postanete lačni, najprej spijte kozarec vode. Če lakota po 20 minutah izgine, to pomeni, da ste bili le žejni in da vašemu telesu primanjkuje tekočine.

Hrano vedno najprej solite

In to še preden jo poskusite? Navada, ki jo imajo številni, zelo hitro pripelje do tega, da na dan zaužijete preveč soli. Več raziskav je pokazalo, da že z uživanjem živil, ki v sebi skrivajo sol in brez uporabe soli pri domači pripravi hrane zaužijemo veliko več kot priporočljivih šest gramov soli na dan. Preden juho ali omako naslednjič posolite iz navade, jo le poskusite.

Čez dan pojeste zelo malo

Tudi če ste na dieti, jejte redno in se izogibajte stradanju. Če čez dan jeste zelo malo, nato pa vse nadoknadite z večernim zadovoljevanjem lakote, delate veliko napako.

Pojeste preveč kosmičev

Res je, da so kosmiči prava izbira za dober začetek dneva, a tudi pri zdravih živilih morate paziti na zmernost. Če jih v jogurt ali mleko sipate brez nadzora, se hitro zgodi, da pojeste veliko več kalorij, kot bi jih z drugačnim obrokom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.