Magazin > Lepota & telo
446 ogledov

Sedem neobičajnih telesnih znakov

ženska, telo, hlačke Shutterstock
Česa vse je zmožno naše telo? Strokovnjaki pravijo, da nam telo lahko sporoča, kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Seveda le, če ste na spremembe in znake pozorni. Nekatere od njih gotovo že poznate.

Bolečine v sklepih napovedujejo spremembe

Ne, bolečine v sklepih, ki se pojavijo pred nevihto, niso le slučaj. Živci v sklepih reagirajo na padec pritiska v ozračju, kar povzroči bolečino.

Začasna oslepitev zaradi ekstremnega mraza

Prva hujša reakcija na mraz je drgetanje, za njim pa lahko v ekstremnih primerih pride tudi do začasne oslepitve, opozarjajo strokovnjaki. Ko pride do podhladitve, telo začne z energijo varčevati. Eden od znakov je v prvi fazi krčenje očesnih žilic, kar v ekstremnih pogojih pripelje do začasne oslepitve.

Srce napoveduje prihodnost

Seveda vam srce ne bo napovedalo, kdaj boste spoznali ljubezen življenja, a nekatere raziskave so potrdile, da lahko srce napove določene dogodke. Raziskovalci s kalifornijske univerze so s pomočjo še dveh drugih univerz raziskovali, kako srce reagira na določene dražljaje. Prostovoljcem so pokazali zaporedje določenih fotografij in opazovali reakcijo srca. Nekatere slike so bile emocionalno nevtralne, druge so prostovoljce vznemirile. Nič nenavadnega, a raziskovalci so odkrili, da je prostovoljcem srce začelo pospešeno biti že deset sekund pred predstavitvijo naslednje fotografije. Raziskovalci zaključujejo, da telo lahko zazna, kdaj se bodo zgodile spremembe oziroma, kdaj se bo zgodilo nekaj vzburljivega, na kar nas opozori pospešeno bitje srca.

Vagina pred možgani

Veste, kdaj ste vzburjeni? Nizozemska raziskava je pokazala, da vagina vzburjenost pokaže prej, kot jo zaznajo možgani. V raziskavi so znanstveniki ženskam predvajali erotične filme. Ko so ženske postale vzburjene, so morale svoje občutke podati raziskovalcem, isto časno pa so s pomočjo posebnih pripomočkov spremljali tudi vlaženje vagine. Ugotovili so, da so vagine vzburjenost in pripravljenost na spolni odnos pokazale prej, kot so se jo zavedale ženske. Dr. Yvonne K. Fulbright, ki je sodelovala v raziskavi zaključuje, da to zavrača mit, da so moški bolj vizualni, ko govorimo o zaznavanju seksualnosti, kot ženske.

Zenice kažejo zaljubljenost

Če nekomu ne želite razkriti, da ste vanj zaljubljeni, ga ne glejte v oči. Ko vas nekdo privlači, se zenice razširijo, vsa pa je posledica živčnega sistema, ki reagira na nekaj, kar nam je všeč. Zenice se vam verjetno razširijo tudi, ko vidite nekaj zelo privlačnega, pa naj bo to hrana, avto ali oseba nasprotnega spola.

Vonj po preteklosti

Maria Larsson, profesorica psihologije na univerzi v Stockholmu, občutljivost na vonjave opisuje kot "čarobni časovni stroj". Vonjave, ki se shranjujejo v možganih, sprožijo niz reakcij in povezav, zato ni čudno, da nas določeni vonji spominjajo na za nas pomembne dogodke v življenju, ki lahko pogosto v hipu sprožijo tudi čustvene reakcije.

Super močni zaradi prebavil

Ženske so sposobne marsičesa, če je v nevarnosti njihov otrok – če bi bil ta ujet pod avto, bi ga nekatere lahko celo dvignile in rešile otroka. In k temu poleg adrenalina pripomore tudi prebavni sistem. Da telo v stresnih situacijah ne bi po nepotrebnem porabljalo energije, začasno „ugasne“ prebavni sistem, kar mišicam podari dodatno moč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.