Magazin > Lepota & telo
1073 ogledov

Sedem pravil poslovnega oblačenja

Barve v poslovnem svetu so ozko začrtane, prevladujejo pa črna, bela in siva. Žurnal24 main
Pokrita ramena, zaprti čevlji, dolge hlače in kravata so le nekatera od sedmih pravil poslovnega oblačenja, ki so nam jih zaupali strokovnjaki.
Nogavice
"V poslovnem svetu še vedno velja pravilo, da so nogavice obvezne tudi v poletnih mesecih. Na voljo so vam pet- ali šestdenske (izjemno tanke) ženske hlačne oziroma samostoječe nogavice," pravi Neža Gregorčič Žgombič, svetovalka za osebni videz in direktorica podjetja Status, in dodaja, naj bodo nogavice gladke, enobarvne ali nežnejših vzorcev.

Odprti čevlji le izjemoma
Generacija X sicer pogosto še vedno upošteva nasvet, naj bodo čevlji v poslovnem svetu spredaj zaprti, toda čedalje več mlajših poslovnih žensk, zaposlenih v pisarnah, se odloča tudi za odprte. "Če se odločite za sandale, morajo biti vaše pete in nohti na nogah brezhibno urejeni. V naprotnem primeru vam svetujem lepe salonarje, v katerih bodo vaše noge delovale podaljšane in čudovite," pravi Gregorčič Žgombičeva.

Nadomestek za krilo
V pisarni so poleti zaželene in tudi modne obleke. So odličen nadomestek za krila in srajce. "Najdemo jih v različnih barvah, najpogosteje pa v črni, sivi in beli. Letos so na voljo v pisani paleti poletnih odtenkov," pove svetovalka za osebni videz in doda: "Paziti morate le, da obleka ni preveč frfotava, prosojna, da nima pretankih naramnic in preglobokega dekolteja ter da vzorec na obleki ni preveč kričeč."

Ogrnite si ramena

"Prava dama ima ramena vedno pokrita ali ogrnjena," poudarja Gregorčič Žgombičeva, ki pri poslovnem videzu svetuje previdnost z barvami: "Pomembno je, da so barvni odtenki med seboj harmonični ali kontrastni."

Modni dodatek
Nakit kot modni dodatek zaokroži celoto videza in je pomemben element, ki se mora skladati z obleko, človekom in priložnostjo. V poletnih mesecih je lahkotnejši, nežnejši in barvitejši, pazite le, da ne boste videti kot novoletne jelke. Tudi pri tem velja upoštevati pravilo manj je več.

Pozorni bodite tudi moški

Kravata je še vedno simbol poslovnega videza, saj za zdaj niso našli dodatka, ki bi jo nadomestil. Odločitev, ali jo bomo nosili, je seveda v naših rokah, a če jo delovno mesto ali poslovni dogodek od vas pričakuje, druge možnosti kot obleči jo žal ni. Sicer pa se tudi na tem področju marsikaj spreminja.

Hlače
"V poslovnem svetu mora moški načeloma imeti dolge hlače, seveda pa je to odvisno od tega, kje je v službi. Zraven spadajo zaprti čevlji, v Italiji pa že opažamo kombinacijo moške obleke z natikači," pravi Gregorčič Žgombičeva. Kratke hlače si lahko privoščijo svobodnejši poklici.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.