Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Sedem skrivnosti belega nasmeha

ženska, jabolko Shutterstock
Le redno umivanje zob ni dovolj za bleščeč nasmeh. Spomin si osvežite s sedmimi namigi, ki vam bodo pomagali do belih zob.

Ne pretiravajte s ščetkanjem

Redno ščetkanje zob je nujno za lep nasmeh ter zdrave zobe in dlesni. A takoj po obroku zob vseeno ne umivajte. Zakaj? Ker ščetkanje zob takoj po obroku lahko poškoduje zobno sklenino, ki je nekaj časa po tem, ko jeste, zaradi kislin, ki se v ustih sproščajo med prehranjevanjem, občutljivejša in mehkejša. S ščetkanjem zato raje počakajte pol ure, zobe pa ščetkajte nežno.

Manj vina, kave in čaja

Rdeče vino, kava, čaj in druge temno obarvane pijače so lahko glavni razlog za obarvanost zob. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje, da pri pitju takih pijač uporabljate slamico, a ker je to pogosto nemogoče, usta po pitju vina, kave ali čaja vsaj splaknite z vodo.

Žvečite

Žvečenje spodbuja proizvodnjo sline, ki ščiti celotno ustno votlino. Slina pomaga nevtralizirati bakterije, ki so vzrok za pojav kariesa in bolezni dlesni.

Izogibajte se kisli hrani

Hrana, ki jo jeste, vpliva na zdravje vaših zob in dlesni. Za bleščeč nasmeh uživajte manj kisle hrane in pijač, kot so na primer izotonični napitki, gazirane pijače, sladki prigrizki, citrusi, paradižnik in živila, ki vsebujejo veliko škroba.

Hrustajte

Jejte jabolka, zelje, korenje, hruške in drugo hrustljavo sadje in zelenjavo. Hrustljava tekstura živil pomaga z zob očistiti rumene madeže, prav učinek pa boste dosegli le, če boste hrano dobro prežvečili.

Izberite pravo pasto

Zobe lahko enostavno doma pobelite tudi sami, a pazljivost pri tem ni odveč. Raje kot s preparati za beljenje zob, se poti do lepšega nasmeha lotite z zobno pasto, ki zobe pobeli po nekaj tednih uporabe. Ne pozabite nit na uporabo ustne vodice.

Uporabljajte zobno nitko

Ne le takrat, ko vam kaj ostane med zobmi, zobno nitko uporabljajte vsak dan. Tako boste iz predelov med zobmi odstranili skrite umazanije in bakterije ter preprečili nastanek zobnega kamna. Z rednim nitkanjem zob boste preprečili tudi nastanek bolezni dlesni in ustni zadah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.