Magazin > Lepota & telo
5046 ogledov

Sepsa lahko ubije vsakogar

Zelo pomemben je pravočasen odziv. Žurnal24 main
Sepsa ali zastrupitev krvi je skoraj vedno posledica infekcije in prizadene organizem, ko se bakterije razširijo v krvni obtok. Najpogostejša je pri starejših ljudeh in majhnih otrocih.

Pred kratkim je zaradi sepse umrla dvajsetletna brazilska manekenka Mariana Bridi da Costa, rešiti pa je niso mogli niti z amputacijo rok in stopal. Vzrok sepse so lahko rane na koži, opekline ali pa obolenja, kot so infekcija sečil, vnetje pljuč, čiri, zobni ognojki in težave z dlesnimi. Lahko se pojavi tudi kot posledica okuženih kirurških posegov. Sepsa lahko prizadene ledvice, pljuča, možgane, sluh ali celo povzroči smrt. Še ena znana žrtev sepse je bil Jim Henson, oče Muppet Showa, ki je umrl pri 53 letih zaradi sepse, ki jo je povzročilo vnetje pljuč.

Zakaj nekatere infekcije uidejo izpod nadzora in uničujejo vitalne organe, je še vedno skrivnost, vendar pa je to redkost pri mladih in zdravih ljudeh, kot je bila nesrečna brazilska manekenka. Večina primerov se uspešno zdravi z antibiotiki. Na ameriški kliniki Mayo letno obravnavajo približno sto septičnih pacientov, 75 odstotkov jih uspešno pozdravijo, zelo pomemben pri tem pa je pravočasen odziv.

Sepsa lahko prizadene vsakogar, najpogostejša pa je pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, katerih imunski sistem še ni dovolj razvit, da bi se uprl infekcijam, pri starih ljudeh in pri ljudeh z boleznimi imunskega sistema.

Simptomi so različni

Močna mrzlica, opazen padec krvnega pritiska, bleda, hladna in lepljiva koža so lahko znak septičnega šoka, zato je v takšnem primeru treba poiskati nujno medicinsko pomoč. Znaki sepse vključujejo tudi glavobol, naglo dihanje in slabost.

Pri otrocih se sepsa kaže kot bruhanje, nezainteresiranost za hranjenje, temperatura nad 38 stopinj, težko dihanje, nemir ali letargija, hitrejši ali počasnejši srčni utrip in sprememba barve kože. Zaradi preprečevanja sepse pri novorojenčkih nosečnicam priporočajo testiranje na streptokok skupine B od 35. do 37. tedna nosečnosti. Pri otrocih je kot preventiva pomembno tudi umivanje rok in izogibanje stika z bolnimi osebami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.