Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Šest napotkov za hujšanje

Uspe vam lahko tudi skoraj mimogrede. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Biti na dieti je vse prej kot lahko. Zato poleg odločenosti in želje pride prav vsak droben nasvet.

A čeprav ste nasvetov, kako uspešno shujšati, zelo verjetno že naveličani, vseeno še nekaj napotkov, kako se boste lažje pridružili vitkim.

Pijte vodo. Mnogi zamenjujejo lakoto in žejo – mislijo, da so lačni, v resnici pa jim le primanjkuje tekočine. Ko "žejo" potešite s prigrizkom ali celo s polnim krožnikom, telesu ponudite tudi nepotrebne kalorije. Poskusite najprej s kozarcem vode, ki ji dodajte rezino limone (pomaranče) ali sveže stisnjenega limoninega (pomarančnega) soka, ali s skodelico čaja. Če vode in čaja ne marate, pazite, da izbirate nizkokalorične pijače.

Razmislite, če ste v resnici lačni. Bodite pozorni na fizične znake lakote – lakota je le način, s katerim telo sporoča, da rabi gorivo. A pozor! "Če želja po hrani ne prihaja iz resničnega, fizičnega občutka lakote, vas nič, kar boste pojedli, ne bo zadovoljilo," pravi nutricionistka Michelle May, avtorice knjige Am I Hungry? (Sem lačen?) in pravi, da se je treba po hranjenju počutiti dobro, saj to pomeni, da ste "potešili zdravo lakoto". Če pa ste po jedi napihnjeni in utrujeni, potem naj v resnici ne bi šlo za pravo lakoto. Želodec ni velik in ne potrebuje veliko, da se napolni – jejte porcije normalne velikosti.

Pomislite, kaj začeti jesti, ne kaj prenehati jesti. V svoj dan dodajte (po možnosti svežo, sezonsko) zelenjavo in sadje. V zelenjavi in sadju je praviloma veliko vlaknin, ki dajejo občutek sitosti. Namesto da bi posegli po nezdravem prigrizku, torej raje ugriznite v neredilen sočen sadež. Strokovnjaki svetujejo, da naj bo zelenjava čim večkrat glavna jed in ne le majhna priloga.

Pazljivo s prigrizki, predvsem z nočnimi. Zvečer ali konec tedna, ko je prostega časa malo več, je več tudi nespametnega poseganja po nezdravih in redilnih prigrizkih. "Sesti na kavč s čipsom, piškoti, čokolado ali sladoledom je primer neosveščenega vedenja," opominjajo nutricionisti. S čim zamenjati nezdrave pregrehe, veste. Sadje, zelenjava, ki jo primete v roko in grizljate, jogurt ali sladoled iz posnetega mleka ...

Uživajte v najljubši hrani. Hrane oziroma jedi, ki jih imate najraje, pa čeprav gre za stvari, ki redijo, nikoli ne črtajte dokončno z jedilnika. Raje se odločite za manjše porcije. Začnite že v trgovini – namesto da kupite tri rogljičke s čokolado, kupite enega. "Nevarna" živila, torej tista, ki se jim najtežje uprete, pa raje jejte zunaj in jih ne spustite domov. Pojdite na sladoled ali na tortico, ko pa vas doma prevzame želja po sladkem, raje pojejte kos sadja.

Jejte več majhnih obrokov. Da je bolj zdravo jesti več manjših obrokov kot manj velikih, čebljajo že vrabci na strehi. A ljudje, ki imajo štiri ali pet obrokov dnevno, naj bi bolje kontrolirali apetit in telesno težo. Prvi obrok naj bo zdrav in krepčilen zajtrk, zadnji obrok ne prepozna večerja, vmes pa ne pozabite na lahko kosilo, malico in kakšen zdrav prigrizek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.