Magazin > Lepota & telo
1251 ogledov

Šest stvari, ki jih o prehladu niste vedeli

prehlad Shutterstock
Veste, koliko časa traja, preden se razvije prehlad, zakaj pomaranče niso najboljša izbira in ali se prehlada res lahko hitro nalezete od sodelavcev?

48 ur, da zbolite

Okoli 48 ur naj bi trajalo, da prehladni virusi povzročijo škodo in sprožijo bolezen, pravijo strokovnjaki. Ko vas začne praskati v grlu in ko vam začne teči iz nosu, pomislite, kje ste bili dva dni nazaj in kaj ste počeli. Morda se boste naslednjič lahko izognili takšnemu ravnanju.

Ni tako nalezljiv, kot mislite

Se tudi vi bojite stika s prehlajenimi, saj vas je strah, da bi se nalezli? Strokovnjaki pravijo, da je pretiran strah odveč. Raziskave so pokazale, da je za širjenje infekcije z ene osebe na drugo, ki se nahajata v isti sobi, zelo redko. Večina prehladov, ki se jih nalezemo, so posledica daljših in tesnejših stikov, ki jih imamo najpogosteje s partnerjem ali otroci.

Postelja ni vedno obvezna

Raziskave so pokazale, da je zmerna fizična aktivnost najboljša obramba pred prehladom. Ko začutite prve simptome obolenja, se torej ne skobacajte v posteljo, obloženi s tabletami in čaji. Raje se odpravite v naravo. Če pa se je prehlad že razvil, pa vam postelja seveda ne uide.

Preveč ponočujete?

Potem imate trikrat več možnosti, da vas ujame prehlad. Če se le da, spite vsaj sedem ur na noč. Raziskave pa so tudi pokazale, da tisti, ki večino časa, ki ga preživijo v postelji, spijo, petkrat manj izpostavljeni prehladu, kot tisti, ki v postelji gledajo televizijo, berejo knjige …

Le pomarančni sok vas ne bo rešil

Čeprav vsebujeta veliko vitamina C, vas le pomarančni sok in limonada pred prehladom ne bosta rešila. Več študij je pokazalo, da pri večini ljudi vitamin C ne vpliva na razvoj prehlada, prav tako naj vitamin C ne bi imel večjega vpliva na hitrost ozdravitve.

Morda se redite zaradi prehlada

Da, prehlad je lahko kriv tudi za pojav odvečnih kilogramov. Več raziskav je pokazalo povezavo med virusom, ki povzroča prehladna obolenje in povišano težo pri otrocih. Še ena motivacija več, da tudi jeseni ostanete aktivni, fit in zdravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.