Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Šest superživil za ženske

Kdaj ste ga nazadnje pojedli za malico? Žurnal24 main
Pred vami je šest živil, ki jih lahko na jedilnik uvrstite vsak dan. Rezultat bodo dobro počutje, urejena prebava, močne kosti, sijoča koža in zdravo telo.

Pred vami je le nekaj od mnogih superživil za ženske.

Jabolka
Sveže in sočno jabolko je lahko popoln prigrizek ali hitra malica. Nekatere vrste jabolk vsebujejo veliko vitamina C, zaradi česar krepijo imunski sistem. Prav tako lahko že z enim jabolkom na dan zmanjšate možnosti za pojav srčne kapi, zaradi fruktoze pa jabolka znižujejo tudi raven krvnega sladkorja. Presna jabolka so dobro in naravno sredstvo pri zdravljenju zaprtja, medtem ko dušena jabolka strokovnjaki priporočajo pri driski. Ker vsebujejo zelo malo kalorij, so več kot dobrodošla tudi pri dietah.

Česen
Zaradi svojih mnogih zdravilnih lastnosti je česen začimba, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Znan je po svojem protivirusnem in protibakterijskem delovanju, redči kri, znižuje previsok krvni pritisk, uravnava raven maščob v krvi, preprečuje nastajanje holesterola v jetrih in zavira nastajanje krvnih strdkov. Priporočen dnevni vnos česna sta dva stroka, za vse zdravilne lastnosti pa je zaslužen alicin, ki česnu daje značilen vonj.

Losos
Čeprav spada losos med mastnejše ribe, ga na jedilnik uvrstite brez slabe vesti. Ker vsebuje toliko joda kot nobeno drugo živilo, je odlično varovalno živilo za ščitnico, saj uravnoveša količino ščitničnega hormona. Za zdravo delovanje ščitnice naj bi ženske zaužile 180 mikrogramov joda na dan, prav toliko pa ga najdete v približno 120 gramih lososa. Poleg tega vsebuje losos omega 3 maščobne kisline, vitamine B, selen, vitamin D in za mišice pomembne beljakovine.

Jajca
Pravo bombico hranilnih snovi boste dobili z jajci. Ta vsebujejo poleg beljakov in rudnin tudi vitamine A, D, E in B. Vsebujejo tudi biotin, ki polt naredi lepo in bleščečo, lesk pa doda tudi lasem in nohtom. Kljub temu pa z jajci nikar ne pretiravajte. Da bi se izognili težavam s povišanim holesterolom, strokovnjaki priporočajo do tri jajca na teden.

Avokado
Za močne in zdrave kosti jejte avokado. V sto gramih avokada je približno pet mikrogramov vitamina D, kar zadostuje dnevnim telesnim potrebam odrasle ženske. Vitamin D ohranja zdrave kosti in uravnava vsrkavanje kalcija v kosti. Strokovnjaki uživanje avokada še posebej priporočajo ženskam, ki spadajo v rizično skupino za razvoj osteoporoze.

Arašidi
Nepraženi in nesoljeni arašidi so prava izbira, ko si zaželite hiter prigrizek. Vsebujejo niacin, ki spodbuja presnovo, njegovo pomanjkanje v telesu pa se kaže v hrapavi in brezvoljni koži. Arašidi so tudi prava hrana za možgane in živce, zato jih imejte vedno pri roki – tako doma kot v službi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.