Magazin > Lepota & telo
96 ogledov

Šestminutni spanec bolj učinkovit od kave

shutterstock, budilka, spanje shutterstock, budilka, spanje
Nekateri ljudje dobro funkcionirajo z manj spanja kot drugi. A vsako nočno spanje, ki je krajše od šestih ur, slabo vpliva na naše telo in na naš imunski sistem. Čez dan pa ni dobro spati dlje od 20 minut.

Vas muči neprespanost ali pa spite zelo dolgo in trdno? Tako premalo kot tudi preveč spanja ni dobro za naše telo, opozarjajo strokovnjaki. Spalne navade lahko vplivajo na naš imunski istem. Poleg razdražljivosti, pomanjkanja energije, slabega vida, nam grozijo še povečana telesna teža, bolezni srca, visok krvni pritisk in sladkorna bolezen ter depresija in celo možganska kap.

"Spalne potrebe so pri vsakem človeku drugačne in tudi te gensko podedujemo. Poleg tega na naš spanec vplivata tudi način življenja in starost. Nekateri ljudje lahko čez dan dobro funkcionirajo z veliko manj spanja kot drugi. Dokazali pa smo, da spanec, ki je krajši od pestih ur, ni zdrav za nikogar. Tako kratek spanec negativno vpliva na imunski sistem in celoten metabolizem," pravi dr. Vikki Revell iz univerze Surrey v Veliki Britaniji. Poleg tega Revell odsvetuje popoldanski spanec, ki bi trajal dolgo.

Popoldanski spanec zdrav, a v mejah normale

Za ljudi, ki čez noč normalno spijo, je popoldanski spanec lahko tudi zdrav. A vseeno ta ne sme biti predolg. Strokovnjaki priporočajo maksimalno 20-minutni popoldanski spanec. Dremež, ki traja šest minut pa je najbolj učinkovit za naše telo in je boljše zdravilo za neprespanost kot močna kava, poleg tega pa ga priporoča tudi študentom, ki imajo težave s koncentracijo in spominom.

Prekomerno spanje ni zdravo

Spanec, ki traja več kot deset ur na noč, je povezano z nizom zdravstvenih težav. Nastanejo lahko težave z glavoboli, sladkorna bolezen, povečana telesna teža, bolečine v križu in bolezni srca. Poleg tega so ženske, ki preveč spijo, bolj izpostavljene raku dojk.

Komentarjev 1