Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Sezonska nadloga: zamašen nos

Zamašen nos bo pomagala odmašiti pikantna hrana. Žurnal24 main
Zamašen nos je med prvimi znanilci hladne sezone. Nadležno smrkanje lahko pozdravimo tudi sami.
Zdrava prehrana
Težave z zamašenim nosom lahko v prvi vrsti omilimo z zmanjševanjem količine pšeničnih izdelkov in mleka ter povečanjem vnosa cinka, vitamina C in drugih koristnih hranil. Zamašen nos bo pomagala odmašiti pikantna hrana, začinjena na primer s čilijem, poprom ali hrenom.

Zadosten vnos tekočine
Zadostna hidracija zmanjša težave z dihanjem in obenem pospeši okrevanje ob prehladu. Posebno dobrodejno je uživanje vročih tekočin, kot so čaj, juha ali vroča limonada. Zaradi vročine in pare nam bo začelo teči iz nosu in lažje ga bomo očistili.

Določene snovi odprejo dihalne poti
Vonjanje čebule ali mentola lahko sprosti zastalo sluz, prav tako različna razpršila za nos, ki pa jih ni priporočljivo uporabljati pogosto.

Parna kopel
Za odprtje dihalnih poti pomaga vroč tuš, savna ali parna kopel samo za nos. Skledo napolnimo z vročo vodo in po želji dodajmo evkaliptusovo ali mentolovo olje. Nagnimo se nad skledo, pokrijmo glavo z brisačo in globoko vdihavajmo paro. Ta bo koristno vplivala tudi na kožo obraza.

Izpiranje nosu
Za to tehniko potrebujemo posodico, ki jo dobimo v večini eteričnih trgovin. Tehniko izvajamo zjutraj. Uporabimo mlačno vodo in nekaj soli (priporočljiva je neprečiščena sol) Počasi pihnemo skozi nosnici, da ugotovimo katera je bolj odprta. V bolj odprto nosnico pričnemo vlivati vodo, pri čemer moramo globoko dihati skozi odprta usta. Postopek ponovimo tudi z drugo nosnico.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.