Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Shujševalni nasveti za lenuhe

hujšanje Shutterstock
Če ste leni in želite kljub temu shujšati, bodite vsaj odločni. Majhne žrtve vas bodo pripeljale do cilja. Poskusite.

Brez prepovedi

V hrani uživajte. Ne odpovejte se nečemu, kar imate zares radi, pozorni pa bodite predvsem na velikost porcij. Te so skoraj pomembnejše kot to, kaj jeste.

Le do sitosti

Jejte, dokler ne čutite, da imate dovolj. Ko ste siti, nehajte jesti, tudi če boste nekaj hrane pustili na krožniku. Lažje bo, če si boste na krožnik naložili manjšo porcijo in če boste jedli počasi – le tako boste namreč sitost zaznali dovolj hitro in še pred tem, ko se boste najedli do onemoglosti.

Zelenjava

Vsaj pol vsakega obroka naj sestavlja zelenjava. Tako boste zaužili tudi dovolj vlaknin in poskrbeli za prebavo.

Majhno, prosim!

V restavracijah naročajte manjše porcije, ko se prepuščate sladolednim skušnjavam si privoščite le eno kepico, ledeno kavo naročite brez smetane, čaj pijte brez sladkorja … Majhne žrtve so lahko zelo koristne, poskusite!

Nadzorujte se

Prigrizke, ki se jim ne morete upreti, imejte pod nadzorom. Ne pravimo, da je nanje potrebno popolnoma pozabiti, a vseeno njihovo uživanje omejite. Pomagajte si s preprostim trikom: "kritična" živila kupujte v manjših količinah in v mini pakiranjih. Tako boste z njimi le potešili željo po sladkem ali slanem, ne boste pa se jih (pre)najedli. Prav tako prigrizkov ne jejte po večerji.

Naročite predjed

Če obedujete ali večerjate v restavraciji, vedno naročite predjed. Privoščite si solato ali juho. Obe izbiri vas bosta nasitili z manj kalorijami in pustili manj prostora za glavno, bolj kalorično jed.

Preskočite kruh

V restavracijah se odločite le za eno od treh pregreh: aperitiv, kruh ali sladico.

Ne pozabite na vodo

Če je ne spijete dovolj, lahko dehidriranost povzroči lažen občutek lakote. Koliko kozarcev vode ste že spili danes? Za zdrav začetek dneva z vodo zmešajte malo soka grenivke ali limone, izogibajte se pitju sladkih sokov in sladkih gaziranih pijač.

Ne jejte pred televizorjem

Ali pred računalnikom. Če se le da, vedno jejte za mizo, saj boste le tako lahko nadzorovali količino zaužite hrane, pozorni pa boste tudi na občutek sitosti.

Prigrizek pred zabavo

Pred odhodom na zabavo si privoščite zdrav prigrizek. Lakoto bodo potešili oreščki, sadje, solata, na zabavi pa boste pojedli manj nezdrave hrane in prigrizkov.

Brez belega

S prehrane črtajte vsa bela živila – sladkor, kruh, testenine, riž … Zamenjajte jih za polnozrnate, ki vsebujejo več vitaminov, mineralov in vlaknin ter nasitijo za dlje.

Bodite dejavni

Gibajte se vsaj tri ure na teden, saj brez tega ne boste postali ali ostali fit. Za začetek je dovolj hitrejši sprehod, vožnja s kolesom. Namesto vožnje z dvigalom izberite stopnice.

Komentarjev 1
  • fifi 23:41 12.junij 2013.

    jaz sem tak lena, da se mi še brat ne da tega... :D