Magazin > Lepota & telo
97 ogledov

Si znate pravilno očistiti zobe?

Zivljenje 14.10.13, zobna scetka, ustna higiena, zdravje, foto: shutterstock Shutterstock
Zdrave dlesni. Posvetiti se je treba tudi čiščenju medzobnih prostorov.

Ta teden, med 14. in 20. oktobrom, že deseto leto zapored poteka akcija Zdrave dlesni, v kateri letos sodeluje 705 zobozdravnikov in ustnih higienikov po vsej Sloveniji. Ti bodo svoje paciente te dni ozaveščali o vzrokih, posledicah in preprečevanju vnetja obzobnih tkiv, jim podarili medzobno ščetko ter jih poučili o njeni pravilni uporabi.

Izberite pravo velikost

Letos je osrednja tema akcije prav čiščenje medzobnih prostorov. "Ploskev zob, ki se med seboj stikajo in tvorijo medzobne prostore, zobna ščetka ne doseže. Ta mesta je treba očistiti z medzobno ščetko, ki mora biti izbrana pravilno glede na velikost medzobnega prostora," pojasnjuje zobozdravnik Michael Dvorak, ki sodeluje v akciji. Če boste izbrali premajhno ščetko, svojega dela ne bo opravila dobro, prevelika pa lahko poškoduje dlesni.

Kri pri prvem čiščenju


"Ob prvi uporabi medzobne ščetke je skoraj pravilo, da krvavijo dlesni,"
nove uporabnike medzobnih ščetk opozarja Dvorak. To se zgodi zaradi neodstranjenih bakterijskih oblog v medzobnem prostoru, ki jih boste po nekaj dneh uporabe medzobne ščetke odstranili, s tem pa bodo prenehale tudi krvavitve. Kapljice krvi naj vas zato nikar ne odvrnejo od uporabe ščetke, ravno obratno.

Delavnica za zdrav nasmeh

Na spletu se v okviru akcije lahko prijavite tudi na brezplačno spletno delavnico za zdrav nasmeh. Na tej se boste naučili, kako lahko preprosto izboljšate zdravje svojih zob in dlesni. Delavnico najdete na spletni strani projekta Dlesni.com, kjer vas čaka še veliko koristnih informacij.

Dlesni kličejo na pomoč 

Najboljša je preventiva, a ko se pojavijo krvavitve dlesni, je zanjo že prepozno. V okviru akcije Zdrave dlesni poteka ozaveščanje o tem, kaj storiti v tem primeru. Največja napaka, ki jo po mnenju strokovnjakov ustne higiene ljudje v teh primerih naredijo, je, da iz strahu pred še večjimi krvavitvami dlesni pustijo pri miru. Pravilno reševanje težave namreč zahteva ravno nasproten pristop – temeljitejše čiščenje.

Če ste tudi vi med tistimi, ki jim dlesni kdaj pa kdaj zakrvavijo, torej posezite po mehki ščetki, zobni nitki in medzobni ščetki ter jih uporabljajte pravilno in redno. Seveda pa je priporočljivo tudi obiskati zobozdravnika ali vsaj ustnega higienika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.